Picture-007     Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ преузела је 14. октобра 2013. године богату видео архиву ТВ Чачка од настанка 1999. до њеног стечаја у јуну 2012. године. Захваљујући разумевању Агенције за стечај и стечајног упавника Алексија Калуђеровића, преузето је укупно 933 видео касета и 3.502 ДВД диска.

На овај начин изузетна видео грађа трајно ће бити сачувана у Завичајном одељењу Градске библиотеке као вредно културно наслеђе. Од преузете грађе око 530 видео касета и 1.050 дискова сведочи о локалним догађајима и људима који су обележили бурно раздобље на почетку 21. века. ТВ Чачак основана је као општински медиј 1999. године, потом је приватизована а престала је да ради средином прошле године.

Градска библиотека је једна од ретких установа у Србији која велику пажњу посвећује прикупљању аудио и видео грађе, њеној обради и чувању. Због брзог технолошког развоја многи носачи звука и слике нису више доступни и употребљиви, па Библиотека врши дигитализацију грађе и конверзију у прихватљиве облике. Након дигитализације видео грађе ТВ Галаксије, Библиотека је сада у прилици да сачува у електронској форми и архивира видео материјал бивше општинске телевизије која је имала регионалну фрекфенцију. Несумњиво да је реч о изузетном и непоновљивом материјалу о једном времену и људима који је нашао право место у Завичајном одељењу чачанске библиотеке и биће сачуван за будуће генерације.

Picture-003Picture-006