У чачанској Библиотеци поред великог броја књига које се могу позајмити у физичком облику од 2024. године  могућа је и позајмица аудио-књига. Аудио-књига је звучни запис на коме наратор изражајно чита књигу, а читалац прелази у улогу слушаоца. Ова услуга је за све активне чланове Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” бесплатна, само је потребно преузети апликацију Књигаприча на мобилне уређаје. У сарадњи са овом платформом књига се може позајмити на три начина:

  • Прва опција је уживо у Библиотеци када ће вам библиотекар објаснити све потребне кораке.
  • Други начин је слање поруке на имејл discacak@gmail.com. Имејл у коме се тражи позајмица треба да садржи: име и презиме, број чланске карте, имејл на који се шаље књига и наслов аудио-књиге коју корисник жели да позајми. Корисник ће добити повратну поруку са линком ка аудио-књизи на Књигаприча апликацији.

При томе, треба напоменути да се аудио-књиге за сада могу слушати једино преко Књигаприча мобилне апликације која се преузима на  Google Play продавници или на App storе. Након инсталације потребно је да се корисник регистује преко свог имејла. Веома је важно да се корисник улогује на апликацију истим имејлом који је оставио приликом уписа или продужења чланства у Библиотеци (уколико неко није сигуран за свој имејл може га проверити на Инфо-пулту Библиотеке) и да ту исту имејл-адресу достави у поруци којом тражи позајмицу уз друге податке. На тај начин један корисник може само преко једног налога да користи ову услугу.

  • Трећа могућност за позајмицу је преко платформе Букмаркер. На Букмаркеру је доступан каталог свих звучних књига у категорији Аудио-књиге. Овде се могу послушати трејлери прочитаних публикација на основу којих ће се корисник одлучити за наслов који га интересује.

Букмаркер има и своју мобилну апликацију која се такође преузима са Google продавнице и на коју се једноставно логује уносом основних података. Уколико се појави проблем са пријављивањем покушајте да унесете друго корисничко име. Букмаркер је најједноставнији начин позајмљивања аудио-књига јер је директно повезан са Књигаприча апликацијом. Позајмица преко Букмаркера функциoнише на следећи начин: када одаберете жељену књигу и послушате кратки промотивни звучни запис, кликом на опцију ПОЗАЈМИ ОВАЈ НАСЛОВ излистаће се поља која треба попунити. Након што библиотекари обраде захтев, корисник добија поруку на свој имејл са линком ка аудио-књизи на Књигаприча апликацији.

*Истовремено се могу позајмити највише 3 аудио-књиге и могу се слушати највише 21 дан, након чега нестају са профила. Уколико корисник преслуша све позајмљене књиге у наведеном периоду, не може да позајми нове док не истекне наведени рок за позајмицу. Публикације су подељене на поглавља од неколико минута, а звучни запис се репродукује и када се изађе из саме апликације. Аудио-књиге није могуће преузети на властити уређај.

Погледајте детаљно видео-упутство на јутјуб каналу наше установе: Позајмица аудио-књига.