disovo prolece

Дисово пролеће је лист који већ пуних пет деценија прати истоимену песничку манифестацију и представља најдуговечније периодично гласило које Библиотека као издавач потписује од 1971. године.

Повлашћени простор на страницама публикације припада представљању добитника Дисове награде чије је стваралаштво приказано кроз биобиблиографску белешку, интервју, избор из поезије и критичке осврте чланова жирија. Међу корицама листа који није разврстан по рубрикама заступљени су најзначајнији прилози посвећени песништву Владислава Петковића Диса као и новим истраживањима који покушавају да осветле непознанице из живота овог песника.

Гласило доноси и Слово о поезији и беседу награђеног претходника, прилоге из завичајне културне баштине, осврте на књижевне програме манифестације, приказ издавачке делатности и летопис установе.

Бринући о афирмацији младих стваралаца и формирању нове публике у листу се објављују изводи из награђених рукописа уз образложења жирија за Награду Млади Дис и есеј о Дису, као и најбољи литерарни радови на конкурсу за ученике Моравичког округа. И летимичним прегледом бројева из минулих година стиче се увид у континуирани напор свих уредника и сазива редакција да лист надрасте свој првобитни карактер и локални значај. Пролеће и даље траје, а својом свежином и енергијом коју емитује пркосно објављује свету да је велика поезија вечна.

Електронска издања листа „Дисово пролеће“