Посетите Позајмно одељење за одрасле кориснике било да читате из личних или професионалних разлога, зарад богаћења речника, тежње ка културним и духовним вредностима или стицања нових сазнања. Ово Одељење је намењено свим корисницима старијим од 14 година који воле да читају и желе да квалитетно и креативно проведу своје слободно време.

Фонд најфреквентнијег Одељења чини више од 70.000 публикација смештених у слободном приступу. Осим богатог избора белетристике домаћих и страних аутора у њему се налазе стручна и научно-популарна литература из различитих области, средњошколска лектира, енциклопедије, речници, лексикони, приручници, атласи, стрипови, аудио-књиге.

Уколико вам је потребна помоћ приликом одабира доброг штива за читање, претраге електронског каталога и апликације mCOBISS или сналажења у фонду, питајте вашег библиотекара. Овде можете видети и тематске изложбе књига и поставке поводом обележавања значајних јубилеја.

Позајмно одељење врши услугу доставе књига на кућну адресу. Реч је о новом сервису Библиотеке Књиге на кућном прагу  и намењен је члановима старијим од 65 година, инвалидним и другим лицима која из објективних разлога нису у могућности да позајме књиге у главној згради.

Много је аргумената због којих би требало да дођете код нас – уз књиге се напредује и учи, са књигама боље разумемо себе и свет, са књигама је лепше…

Поштована децо, ово одељење намењено је вама – малишанима, школарцима и тинејџерима. Опремљено је баш према вашим потребама, пространо, светло и са пуно боја. Протеже се на два нивоа, али не брините, у овом Одељењу вам нису потребни путокази за кретање већ само радозналост. Од библиотекара сазнајте све што вас занима: како се постаје члан, како можете позајмити књигу, лектиру, сликовницу, часопис, стрип, ДВД, слагалицу…

Деци јасленог узраста омогућен је први контакт са књигом кроз акцију Читам и растем. Најмлађи могу да листају сликовнице и да се играју док им библиотекарке откривају чаробни свет речи, а програм Бескрајна прича предшколце уводи у фантастичне призоре из бајки, басни и сл.

Ваше одељење има кутак за читање у коме можете учити из занимљивих енциклопедија о биљкама и животињама или старим цивилизацијама, прелиставати странице атласа и путовати у далеке пределе. Ако са другарима треба да урадите пројектни задатак, а неопходан вам је бесплатни интернет и рачунар, Библиотека је право место за вас!

Своје слободно време проведите код нас, јер вам нудимо: друштвене игре, квизове, слагалице, креативне радионице, сусрете са ствараоцима за децу и младе, позоришне представе, а током распуста организујемо и Лето у Библиотеци

Библиотекари имају врло важан задатак – да развијају ваше читалачке навике и да вам коришћење библиотеке постане целоживотна потреба, место у коме растете и развијате се према мери својих жеља. Зато сте ви, поштована децо и млади, наши најважнији сарадници у овој мисији, чекамо вас!

Ако вам је потребна актуелна стручна литература из различитих области људског знања, ако спремате испит, реферат, презентацију, семинарски рад, ако развијате пројектну идеју или бизнис план, тј. потребан вам је аклиматизован светао простор пријатног ентеријера у коме бисте читали, писали, учили и имали бесплатан брзи интернет, онда је Одељење стручне књиге и референсне збирке  право место за вас.

Фонд овог одељења броји више од 20.000 књига популарне научне литературе, капиталних едиција, као и богате референсне збирке коју чине опште, националне и стручне енциклопедије, лексикони, приручници, биографски и језички речници, националне и стручне текуће и ретроспективне библиографије, штампани каталози, водичи и др. 

Стручну помоћ у проналажењу, одабиру и коришћењу свих врста грађе и извора очекујте од свог библиотекара који ће на ваш упит урадити и додатну претрагу у систему КоБСОН и другим доступним електронским базама података. Богатство и разноврсност фонда овог одељења, који се искључиво користи у читаоницама,  омогућава квалитетан и релевантан извор информација, а уколико се ипак деси да Библиотека не поседује тражену публикацију, корисницима пружамо и услугу међубиблиотечке позајмице.

Одељење периодике је право место за вас ако волите и желите да будете информисани, да читате дневну штампу, квалитетне новине и часописе, актуелну периодику из свих области људског стваралаштва, да истражујете, листате бројеве квалитетних серијских публикација који имају вишедеценијску традицију излажења.

У фонду је смештен 351 наслов које ово Одељење набавља, обрађује, чува и даје на коришћење: новине, часописе, годишњаке, летописе, календаре и зборнике.

Најстарији лист који се чува је из 1900. године, Просветни гласник: службени лист Министарства просвете и црквених послова.

Вредност овог фонда посебно увећава и збирка укоричених новина Политика (1944–1964,1968, 1970–), Спорт (1952–1975, 2000–2015), Борба (1944–1965, 1967–2003), НИН (1951–1963, 1965–1968, 1970–), Књижевна реч (1975–1996, 1998–2001), Књижевне новине (1948–1952, 1954, 1975–2002).

Одељење периодике смештено је на првом спрату Библиотеке, а савремено опремљена читаоница за штампу налази се у приземљу установе, те у пријатном амбијенту можете прочитати: Политику, Вечерње новости, Блиц, Данас, Чачански глас, Чачанске новине, НИН, Печат, Време, Огласе 032, Базар, Политикин забавник.

Као и чувени Забавник и Одељење периодике намењено је свима од 7 до 107.

Одељење за завичајну збирку и легате је незаобилазно место за истраживање и упознавање чачанског краја, његових природних одлика, прошлости, становништва, културе, привреде и истакнутих појединаца. У њему се прикупља, чува и обрађује завичајна грађа: књиге, периодика, рукописи, плакати, фотографије, разгледнице, позивнице, аудио-визуелни и мултимедијални материјал и др. Завичајну збирку чини око 14.500 монографских публикација (међу којима је и 80 примерака старе и ретке књиге), 253 наслова периодике и више од 56.000 јединица остале грађе која се једино може користити у читаоници.

У оквиру овог Одељења налази се и Соба легата у којој су смештене три вредне библиотеке целине. Најстарија од њих, библиотека Миливоја и Божидарке Филиповић, учитељског пара који ју је стварао са изузетном посвећеношћу и знањем, чачанској Библиотеци предата је 1948. године. Три деценије касније наша установа постала је и легатар Библиотеке целине полиглоте, библиофила и колекционара Јована Давидовића, која се издваја богатом лексикографском литературом и јединственом збирком разгледница. Због драгоцених и раритетних садржаја, обе библиотеке целине су Одлуком Управног одбора Народне библиотеке 2013. године добиле статус старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја.

Потомци Синише Пауновића, књижевника, новинара Политике, преводиоца и колекционара, даровали су Градској библиотеци 2002. године његову библиотеку, личне предмете и рукописе, разноврсну некњижну грађу  и дела појединих ликовних уметника.

Богатство фонда Одељења за завичајну збирку и легате заснива се на систематичном прикупљању чачанске издавачке продукције и остварења чији су аутори  везани за ово поднебље. У сваком тренутку у електронском каталогу можете претражити грађу, а у Дигиталној библиотеци прегледати најзначајније садржаје из наших колекција.

Знање је завичај који се свуда може понети са собом!

Идеја о формирању Одељења стране књиге у оквиру чачанске Библиотеке родила се 70-тих година прошлог века. Међутим, недостатак простора није дозвољавао да страна књига буде издвојена као засебан фонд, већ се налазила у фондовима Позајмних одељења Библиотеке.

Године 1972, након братимљења Чачка са француским градом Тононом ле Беном, Библиотеци стиже лична заоставштина француског брачног пара Берте: књиге светских писаца на руском и француском језику, које су касније допуњене насловима на немачком језику. Гете институт је 2001. године чачанској библиотеци уручио вредан поклон: енциклопедије, речнике и сабрана дела немачких писаца. Истовремено се отвара први интернет клуб у нашој Библиотеци намењен корисницима. Књиге на међународном језику есперанто предате су у наше власништво 2002. године.  Француски културни центар и Амбасада Француске допуниле су својим поклонима књига и опремом читаоницу Библиотеке. Упркос скромном простору, у Библиотеци се тих година редовно обележавају дани језика.

Преласком у ново здање Библиотеке и у садашњи простор намењен Одељењу стране књиге, од 2020. године почиње интензивно прикупљање и куповина књига на страним језицима. Захваљујући бројним дародавцима, институцијама и појединцима, као и Министарсву културе које је подржало опремање простора, Одељење стране књиге званично је отворено 8. децембра 2022. године на задовољство наших корисника. Данас броји око 5 000 наслова књига на страним језицима: енглески као најбројнији фонд, немачки, француски и руски, док је књига на осталим језицима у мањем броју. Развој нових фондова страних језика зависиће, првенствено од потреба наших читалаца.  У Одељењу се организују едукативни семинари, радионице и дружења намењена свим узрастима и свим категоријама читалаца.

Одељење стране књиге отворено је за сарадњу са свима који желе да науче или допуне своја знања на страним језицима.

Одељење за дигитализацију и нове технологије свог претходника имало је у Центру за дигитализацију, који је оформљен почетком 2008. године, као први међу јавним библиотекама Србије. На тај начин је институционализован рад на дигитализацији завичајне грађе који се у Градској библиотеци Чачак спроводи од 2006. године.

Одељење за дигитализацију задужено је да пројектује, организује, води и предлаже све активности везане за дигитализацију грађе, њено дугорочно чување, заштиту и коришћење од стране запослених и корисника. Одељење одржава веб-сајт Библиотеке и Дигиталну библиотеку, странице на друштвеним мрежама, пружа техничко-информациону подршку запосленима и корисницима из области рачунарско-информационих технологија, предлаже и спроводи решења аутоматизације пословања установе и примене информационих технологија у раду Библиотеке.

У кући речи у којој је књига исходиште, а љубав према читању и култури семе сваке активности, темељно се планирају и организују стални и повремени програми, припремају се издања Библиотеке за штампу и обављају послови медијског представљања установе.

Библиотека организује различите манифестације намењене свим узрасним групама и категоријама становништва, а од 1964. године поносни је домаћин Дисовог пролећа, светковине која представља поетску личну карту града на Морави и издваја је на културној мапи Србије.

Сталне програме Библиотеке чине промоције писане речи афирмисаних стваралаца, али и младих људи који тек траже своје место у свету књижевности, науке, уметности и др. као и презентација културне баштине која публици отвара вратнице прошлости и води ка порталу будућности.

Квалитетна писана реч негује се и кроз богату издавачку делатност која се развијала у више праваца, а доминантне области су поезија, завичајна историја и библиотекарство. Прве публикације у издању Библиотеке штампане су пре више од пола века.

У сарадњи са установама, удружењима, локалном заједницом и појединцима реализују се повремени пројекти и активности као што су: Са друге стране корица (трејлери као препоруке за читање), Начуљи уши, читам ти причу! (онлајн приповедање), Отворена библиотека (слободан приступ књигама на различитим локацијама у граду) и др.

Ово одељење у складу са развојем нове визије установе ради на квалитативном преосмишљавању програмских активности и њиховом осавремењивању трудећи се да Библиотека буде центар културног живота Града, али и место сусрета и окупљања друштвене заједнице.

У летопис Градске библиотеке сликом и речју убележено је много књижевних програма, предавања, изложби, представа, музичких догађаја, радионица, трибина и обележених јубилеја… а попуњавање нових страница се са нестрпљењем очекује.

Одељење за матичне послове подстиче развој библиотечко-информационе делатности, унапређује квалитет рада, стара се о стручном усавршавању свих библиотечких радника у Моравичком округу и прати примену актуелних прописа.

Неизоставни сарадник почетницима у струци али и искусним библиотекарима из свих типова библиотека у Округу је ово одељење. У Окружни регистар уписано је 65 библиотека: четири општинске са осам огранака, 38 основношколских, 11 средњошколских, једна општег типа у установи и три специјалне. Одељење саветодавним и инструкторским активностима унапређује њихову међусобну комуникацију и сарадњу са Народном библиотеком Србије. Оно врши надзор над стручним радом и ажурира податке у јединственој електронској бази – Мрежа библиотека Србије.

Обавеза свих библиотекара је присуствовање акредитованим семинарима и скуповима, а прву помоћ у томе пружа Одељење за матичне послове. Школским библиотекарима помаже кроз појединачне и групне практичне обуке и програме и на тај начин доприноси побољшању њиховог статуса у образовној и библиотечкој делатности.

Огранци Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” у Мрчајевцима, Пријевору, Прељини и Заблаћу готово пола века обављају културну и просветитељску мисију и представљају информационе центре ка којима гравитира становништво 25 села са територије Града Чачка.

Пре више од четири деценије формиран је огранак чачанске Библиотеке у Мрчајевцима, а данас се у реновираном простору Дома културе успешно обавља библиотечко-информациона делатност два пута недељно, понедељком и четвртком.

Одељење Библиотеке у Прељини отворено  је након Другог светког рата, а од 1964. године ради у континуитету. Смештено у простору бившег Дома културе и у њему се мештанима пружају услуге сваког петка.

Дом културе у Пријевору је седиште одељења Библиотеке и сваког четвртка сви заинтересовани чланови могу доћи по жељено штиво.

У Заблаћу за Савиндан 2003. године у простору Парохијског дома основан нови огранак који је наставио вишедеценијску традицију библиотечког рада у Дисовом завичају и широм отвара врата корисницима сваког уторка и среде.

Књижни фонд свих огранака броји око 30.000 публикација, у њима се могу пронаћи и периодична издања Невен и Светосавско звонце. Посебна пажња посвећена је деци па се брижљиво бирају наслови који ће оплеменити и актуелизовати фонд намењен њима.

Интернет-кутак је оформљен пре једне деценије у издвојеним одељењима у Мрчајвцима и Заблаћу.

Различите активности за све генерације организују се у нашим огранцима, а посебно се издвајају програми као и образовни, васпитни и креативни садржаји: лирски сусрети за ученике основних и средњих школа у Заблаћу у оквиру манифестације Дисово пролеће, путујући песнички караван Стихобус, гостовање драмских секција, вршњачко дружење и промоција читања у Библио-колажу за основце, едукативни програми за жене и предавања стручњака из области медицине, Креативно лето у Библиотеци, радионице за предшколце, такмичење у квизу Библиогенијалци, тематске изложбе.

Сарадњом са предшколским установама и школама и подстицањем редовних посета најмлађих мештана локалној библиотеци гради се будућност ових огранака.

Животни пут књиге у Библиотеци започиње у овом Одељењу које је задужено за пријем, физичку и стручну обраду књига. Захваљујући потпуној аутоматизацији процеса обраде и уласком у систем узајамне каталогизације COBISS пре више од једне деценије, публикације брзо и лако проналазе пут до својих читалаца.

Поштовањем свих библиотечко-информационих прописа и међународних стандарда библиотекари израђују и одржавају електронски каталог. У њему се врши брза и једноставна претрага, а пре свега је намењен свим нашим корисницима и доступан је 24 часа дневно. Каталог се, између осталог, одржава и континуираним уносом нових публикација, класификацијом и редакцијом постојећих записа.

Библиотекари овог Одељења учествују и у ревизији фондова других одељења и огранака матичне установе. Сталним усавршавњем и унапређењем знања запослених корисници добијају прецизне и проверене податке о публикацијама. А годишње се у Одељењу обради више од 6.000 нових књига намењених свим читаоцима.

Књиговезница Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ налази се на другом спрату нове зграде Библиотеке у Синђелићевој 24. Књиговезница је задужена да води све књиговезачке послове у установи и да пружа техничку помоћ запосленима приликом организације програма Библиотеке или у редовном раду. Поред тога, Књиговезница пружа услуге другим лицима и установама из области књиговезачког посла.