Дисова награда

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” од 1964. године додељује Дисову награду за животно дело савременог југословенског, односно српског песника. Манифестација поводом доделе награде и књижевно вече посвећено награђеном госту представљају централни и завршни догађај сваког „Дисовог пролећа”, а традиционално се одржавају у другој половини маја месеца. Дисова награда се својом дуготрајношћу, избором добитника, саставима жирија чврсто укоренила на месту једне од најпрестижнијих домаћих песничких и књижевних награда. Последњих година Дисову награду чине плакета која се уручује добитнику и новчани износ награде. Списак свих добитника Дисове награде погледајте овде.

 

Млади Дис

У оквиру песничке манифестације Дисово пролеће од 1979. године постоји конкурс за рукопис прве песничке збирке. Награда подразумева објављивање књиге, а 2003. године установљена је и плакета Млади Дис. Организатор је ограничио године учесника на 31 руководећи се чињеницом да је Владислав Петковић Дис имао толико година када је објавио прву књигу Утопљене душе, 1911. године. У едицији Токови Библиотека је објавила до сада 28 књига (списак добитника и објављених књига погледајте овде).

 

Конкурс за есеј о Дису и његовом стваралаштву

Овим конкурсом Градска библиотека жели да подстакне писање есеја и критичких радова који се баве поезијом Владислава Петковића Диса. Конкурс се расписује у оквиру Дисовог пролећа и право учешћа имају млади књижевни критичари, студенти и ђаци. Жири награђује три најбоља рада.

 

Конкурс за ђачке литерарне радове

Традиционално Градска библиотека награђује ученичке радове (песма или краћи прозни састав од највише 40 куцаних редова) и омогућава ауторима да посете Дисово родно место. Радови победника објављивани су у листовима Политика, Кишобран (Ванкувер, Канада) и др. Право учешћа имају ученици основних и средњих школа на подручју Моравичког округа. Литерарни радови основаца оцењују се одвојено од средњошколаца. По три најуспешнија рада, према оцени стручног жирија, буду награђена и објављена у листу Дисово пролеће.