Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ своје програмске активности на крају године у којој је обележила значајан јубилеј, 50-годишњицу песничке манифестације Дисово пролеће, окончала је представљањем аутентичног књижевног гласа Нине Живанчевић, у петак 27. децембра 2013. године. Стваралаштво Нине Живанчевић представио је песник Дејан Алексић, главни и одговорни уредник њене књиге изабраних и нових песама објављених под насловом Уметност хватања бумеранга у издању Народне библиотеке „Стефан Провенчани“ у Краљеву. Књижевно вече водила је Оливера Недељковић, библиотекарка Завичајног одељења Градске библиотеке Чачак, док је одабране текстове читала Марија Радуловић.

Оливера Недељковић, Нина Живанчевић, Дејан Алексић

Нина Живанчевић, која је по речима Чарлса Симића, један  од најзанимљивијих и најоригиналнијих песника из Источне Европе, из оног дела света где се данас пише најбоља поезија, рођена је и одрасла у Београду. Школовала се у родном граду, Америци и Француској.

Nina-Zivancevic Прву књигу поезије под насловом Песме у издању Нолита објавила је 1982. године и за њу добила Бранкову награду. До сада је објавила шеснаест песничких збирки на српском, француском и енглеском језику. Аутор је шест прозних књига и две књиге есеја, међу којима је и докторска дисертација посвећена рецепцији дела Милоша Црњанског у свету, са посебним освртом на Француску, објављена под насловом Црњански и његов читалац.  Драгоцена уметничка искуства стекла је стварајући у уметничким метрополама и сарађујући са Аленом Гинзбергом, Џеромом Ротенбергом, Ен Волдман и бројним другим значајним америчким и европским уметницима.

Са изузетним надахнућем и умећем, Нина Живанчевић је на српски језик преводила како првобитну поезију, тако и савремено француско и енглеско песништво, а захваљујући њеним преводима и песници нашег језика имали су запажено представљање у свету.  Захваљујући њеном преводилачком ангажману, овдашњи читалац може уживати у остварењима Лао Цеа, Чарлса Буковског, Кети Акер, Стивена Кинга, Симон Вејл, Јулије Кристеве, Крис Краус…

2

За своје дело добила  бројне књижевне награде, а њено стваралаштво заступљено је на страницама бројних избора српског песништва и антологија светске поезије. Предавала је књижевност и теорију позоришне авангарде на бројним америчким универзитетима, а данас предаје на Сорбони и универзитету Paris 8. Активно је учествовала на свим позоришним, перформанс и поетским сценама Америке и сарађивала са најугледнијим часописима. Бавила се музиком, сликањем на свили, новинарством. Данас живи и ствара у Паризу.

Нина Живанчевић у Чачку45