Када се деца и библиотекари нађу на једном месту, осмеси не недостају. Тако је било и у среду, 26. фебруара 2014. године у галерији Народног музеја, где је у организацији Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“ изведен програм симболичног назива “Библиотека са осмехом“. Градска библиотека је на најлепши начин обележила предстојећи Национални дан књиге, 28. фебруар, тако што је за око сто основаца из три сеоске и  две градске школе чачанске општине приредила дан за дружење, смех и лепе речи.

Picture-234

         Глас против одрастања без довољно пажње презаузетих родитеља и уз преоптерећеност школским обавезама, подигли су ученици ОШ “Ратко Митровић“, издвојено одељење из Паковраћа. Шеснаест ученика од другог до четвртог разреда ове мини школе, одиграли су тридесетоминутну представу “Школа са осмехом“, коју су припремиле њихове учитељице Биљана Ћосић и Јулијана Наумовић.  Уверљивом глумом уз тактове дечије песме о “Земљи Дембелији“, малишани су показали својим вршњацима да се само у машти и уз помоћ добре виле може пронаћи чаробна земља и школа у којој учитељи уместо оцена деле осмехе. Буран аплауз којим их је публика поздравила, најбољи је доказ  да су дечије жеље и проблеми углавном исти, без обзира да ли одрастају на селу или у граду.

Picture-239Picture-247Picture-257

Посебно интересовање публике изазвао је скеч необичног наслова “Побуна у библиотеци“, који је у режији Снежане Симеуновић, наставнице српског језика, одиграло десет ученика шестог разреда ОШ “Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца. Атрактивно костимирани и препознатљиви ликови из бајки о „Успаваној лепотици“, „Снежани и седам патуљака“, као и Краљевић Марко, најпознатији лик из српске народне поезије, “изашли“ су из књига и побунили  се против несавесних читалаца који  уништавају листове књига, делове текста и слика, и тако им мењају изглед. Овако су глумци из Мрчајеваца подсетили своје вршњаке са колико пажње треба читати књиге и чувати их, али су и омогућили публици, посебно из градских школа, да сигурно први пут виде фењер, уз чију светлост су генерације одрастале и читале прва слова.

Picture-265Picture-270

        Шездесет ученика другог разреда из основних школа “Милица Павловић“ и Вук Караџић“, као и десет ученика нижих разреда ОШ “Божо Томић“ из Рожаца, са својим учитељима, имали су само речи похвале за вршњаке глумце, а библиотекарима су се, за овај сусрет, захвалили обећањем да ће што пре доћи да позајме књиге.

Picture-245

      Програм “Библиотека са осмехом“ настављен је посетом ученика из Рожаца и Мрчајеваца Народном музеју, где нису крили одушевљење што су први пут „закорачили у прошлост завичаја“, о чему су само слушали у школи. Сусрет је завршен дружењем на Дечијем одељењу где су деца из Рожаца у знак захвалности библиотекарима поклонили причу о свом селу и о планини Каблар, као и фигуру сове, коју су направили заједно са својим учитељицама.

Picture-286Picture-287

        Чачанска библиотека је овим програмом направила мост између сеоских и градских школа и малишанима у граду показала креативне способности вршњака у удаљеним и малим школама.  Истрајни у ширењу културе читања и права сваког детета на књигу, библиотекари су и овог пута показали да се може много када се има лепа идеја и свест о потребама најмлађих.