Обележавању светског Дана књиге, 23. априла, који је 1995. године установио УНЕСКО, придружила се и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ промоцијом књиге „Човек који је измишљао приче“ шпанске књижевнице Марте Ривере де ла Круз. Гошћи из Шпаније приређен је топао пријем у Чачку 19. априла 2011. године чиме се и завршила прва посета Марте Ривере Србији. Гости Чачка били су преводилац књиге Сандра Нешовић и Синиша Коларић, уредник „Дерете“ за преведену књижевност.

Установљењу светског Дана књиге претходио је гест продаваца књига у Барселони који су 1926.  почели да обележавају датум смрти два бесмртника – Мигуела де Сервантеса и Виљема Шекспира, који су умрли истог дана, 23. априла 1616. године, истакла је Даница Оташевић. Каталонски књижари су купцима књига 23. априла сваке године уз купљену књигу даривали и цвет, па су то применили и Чачани симболично поклањајући гостима и публици пре промоције руже.

У представљању књиге „Човек који је измишљао приче“ учествовали су Петар Ракић и Петар Павловић, ученици Музичке школе, одсек гитара у класи професора Гвоздена Станковића,  извођењем шпанског традиционала „Малагења“ и композиције Франциска Тареге „Мазурка“.

Текстове из књиге „Човек који је измишљао приче“ читала је Маријана Лазић.

О књижевном раду Марте Ривере де ла Круз говорили су Синиша Коларић и  Душица Брковић која је  гошћи поставила више питања о савременом тренутку шпанске литературе и како је настала њена књига о Лајнусу Дафу. Иако је само два дана боравила у Србији, шпанска књижевница и новинарка је посебно истакла топлина са којом су је свуда примали и лепоту природе, па је пожелела да поново дође.