Програмом насловљеним „Стазама поезије“ почеле су у четвртак, 28. маја 2015. године, завршне свечаности 52. „Дисовог пролећа“. У дворишту Народног музеја испред Дисовог споменика, а након тога у Клубу Дома културе окупили су се бројни гости, будуће наде српског песништва, есејистике, књижевне критике као и песници који данас припадају најужем кругу одабраних имена савремене српске поезије. Полагањем венца на споменик Владиславу Петковићу Дису, овогодишњи добитник Дисове награде, Саша Радојчић, и „Млади Дис“, Маша Сеничић, симболично су одали пошту сенима великог претходника.

DSC_0304

Традиционално Слово о поезији говорио је Верољуб Вукашиновић, песник из Трстеника, добитник више награда и директор Народне библиотеке „Јефимија“. Војислав Карановић, председник жирија за доделу награде „Млади Дис“, саопштио је одлуку о лауреату, а плакету је песникињи из Београда, Маши Сеничић (1990) уручио Саша Радојчић, добитник Дисове награде на овогодишњем Пролећу.

DSC_0387

Одлуку жирија за есеј о Дисовом стваралаштву саопштио је Милан Громовић, председник, а новчане награде најбољим ауторима есеја уручила је Даница Оташевић, директор манифестације. Прву награду на конкурсу за есеј добила је Тамара Јовановић (Нови Сад), другу Милош Живковић (Београд), док је трећа награда припала Милки Радуловић (Суботица).

DSC_0325

Дису, свом песничком претку, стихове су поклонили Војислав Карановић, Бојан Васић, Верољуб Вукашиновић, Милан Громовић и Маша Сеничић.

DSC_0368

На Дисове стихове све чешће се компонује музика, па је музиком и почео програм Стазама поезије. Ауторску композицију на Дисову песму „Међу својима“, што је и мото овогодишњих свечаности, извеле су професорка музике и директор ОШ „Татомир Анђелић“ у Мрчајевцима Весна Јевђенијевић са ученицама Анђелом Игњовић и Катарином Ђокић, док су композицију „Можда спава“ премијерно извели Мирко Дрманац и Срђан Мишковић. У музичком делу учествовала је и Марина Савић која се представила двема етно песмама. Програм је водила Марија Радуловић.

DSC_0317 DSC_0356 DSC_0381 DSC_0400 DSC_0420 DSC_0454 DSC_0461