Изложбом „Штампана реч“ Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ од 2000. године започиње у фебруару своју богату културну делатност окупљајући завичајне ствараоце и све оне који су сапутници на истом, често неизвесном, путу од довршених рукописа до књиге у рукама читалаца. Историја штампарства и издаваштва чачанског краја од најранијих дана до 1941. године осветљена је пре 18 година капиталном књигом коју потписује Марија Орбовић, дугогодишњи библиотекар Завичајног одељења, која је незаобилазно полазиште сваког истраживања локалне културне баштине. Исписивање текуће издавачке продукције наставили су библиотекари Оливера Недељковић, Тијана Бежанић и Тамара Јанковић, а овогодишњу изложбу која траје од 11. до 29. фебруара први пут прати каталог чију штампу је омогућила Ластва д.о.о.

prozor-cacak

     „Штампана реч 2015“. представља достојан продужетак седамнаестогодишње традиције која је чврсто утемељена у културни живот Чачка. Овај својеврстан празник завичајне књиге прилика је да се на једном месту нађу аутори, издавачи и читаоци, награде издања која имају значај за књижевну и научну историју не само наше средине, већ Србије, и сачува новим генерацијама важна библиотечка грађа.Чачак са продукцијом од 368 штампаних публикација и 39 листова и часописа важан је графички и издавачки центар где водећу улогу има ИК „Пчелица“ са 219 објављених књига. Издавачком делатношћу интензивно се баве и установе културе, факултети, школе, уметничка друштва, а објављено је и девет књига у издању аутора. Изложбом издаваштва под мотом „Само написана реч остаје“ пажња јавности усмерава се на добитнике награде „Исаило А. Петровић“ која се додељује за дизајн и опрему публикације, као и књигу која чини издавачки подухват године, а овенчана је наградом „Даница Марковић“.

Шта све ново доноси 17. изложба „Штампана реч“ и ко су лауреати награда, љубитељи књиге и писане речи могу да виде 11. фебруара 2016. године у 19 часова у Галерији Народног музеја. Изложбу чији су аутори Оливера Недељковић и Тамара Јанковић отвориће Радмила Мечанин, један од најзначајнијих савремених преводилаца пореклом из наших крајева. У музичком програму учествује женска певачка група „Лира“.

Улаз за све заинтересоване је слободан. Добро дошли.