Радосав ТопаловићРадосав Топаловић (1956) из Прељине приложио је за 12. децембар, Дан мобилизације сећања на Први светски рат, успомене на прадеду чије име носи. Сељак Радосав Топаловић (1889-1941) донео је из ратова од 1912. до 1918. године 12 ордена! На Церу је добио за осведочену личну храброст Карађорђеву звезду са мачевима, касније друга одличја, а кући се вратио у чину мајора. Војник заклет краљу и отаџбини био је по политичком опредељењу демократа, учествовао је активно у историјским дешавањима после Великог рата, а 1941. године стао је на страну оних који су се борили против Немаца. Нажалост, убили су га 16. децамбра 1941. године Срби, припадници четничког покрета.

Његов праунук Радосав сачувао је фотографије, одликовања, документа и усмена казивања која говоре о овом изузетном човеку и великом јунаку и приложио их пројекту Европеане „Мобилизација сећања“.

Прикупљању породичних сећања придружио се и Љубиша Глишић из Обреновца али је рођен у Чачку. Он је даровао дневник деде Божидара Глишића (1887) , сарача из Крушевца. Божидар је забележио сву голготу српске војске преко Албаније, описао стање на Солунском фронту, пробој и борбе за ослобођење земље. Прилози и фотографије су од непроцењиве вредности за сагледавање овог историјског доба

Сећања на славне претке приложили су и др Олга и проф.др Љубомир Вулићевић из Београда. Олга је унука апотекара Радивоја Пантовића (1878-1939), тридесетих година прошлог века и председника чачанске општине. У Великом рату Радивоје Пантовић био је у апотекарском воду и оставио је 1916. године белешке са Крфа, острва Вида и фронта о здравственом стању српске војске која је прешла Албанију.

Сви приложници успомена подижу нови споменик јунацима Великог рата.

Ово је позив и другим суграђанима да уколико имају у својим породичним албумима успомене на своје славне претке да их донесу сутра у Градску библиотеку од 9 до 18 часова како би их скенирали, забележили приче и вратили оргинале власницима.

Сва ова грађа постаје део нашег, али и европског памћења на Велики рат.