Korica-Sa-Zaklopljenim-ocimСутра је изузетан дан за Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“. Из штампе излазе две књиге које  на посебан начин обележавају 50. Дисово пролеће. Реч је о Сабраним песмама Владислава Петковића Диса које по први пут објављује Библиотека под називом „Са заклопљеним очима“, као и књиге беседа, интервјуа и слова о поезији које су изрекли лауреати Дисове награде и истакута имена српске литературе. За књигу Дисових песама предговор је писао проф. др Радивоје Микић, а најсвеобухватнију, и за сада најтачнију  песникову биографију, потписује Даница Оташевић. Штампање књиге помогла је Чачанска банка а.д. и Лиса Браун из Београда, потомак породице Петковић.

 

KORICA-Disu-u-gostimaИзбор  беседа и интервјуа досадашњих добитника  Дисове награде направио је књижевни критичар Драган Хамовић. Књига под називом „Дису у гостима“ својеврстан је докуменат пола века трајања Дисових свечаности и од значаја је за целокупну српску књижевност, као уосталом и цела манифестација.

Промоција књига које ће обележити  велики јубилеј заказана је за петак, 17.мај 2013.године у 19 часова у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“. Говориће др Драган Хамовић,

мр Владимир Димитријевић и Даница Оташевић. Дисове стихове казиваће драмски уметник Андријана Виденовић, а текстове из биографије Слободан Николић, Маја Лазић и Љубиша Ћирковић, док ће у музичком делу учествовати солиста Анђела Тодоровић, ученица Средње музичке школе у класи професорке Драгане Вуковић.

Сутрашње књижевно вече под називом „Дис међу својима“ има и одговарајућу симболику:  у зору 17. маја 1917. торпедован је у Јонском мору брод „Италија“ на коме је песник из Француске путовао на Крф. У дубинама Плаве гробнице занавек је остао родоначелник српске модерне, завичајни песник Владислав Петковић Дис приложивши живот  на олтар отаџбине. У завичај се са  својим „Пролећем“ вратио тек 1964. године, али с жељом Чачана да ту, међу својима, и остане.

На књижевној вечери  обе књиге ће се продавати по промотивној цени.