Прве дане „Дечјег октобра” Огранак Градске библиотеке у Заблаћу је у сарадњи са ОШ „Владислав Петковић Дис” обележио у четвртак, 3. октобра 2019. програмом  „Имамо срећу што имамо Библиотеку”. На свечаности одржаној у трпезарији Школе, пред  бројном публиком – децом, родитељима, васпитачима и учитељима – уручене су дипломе и награде предшколцима и основцима са 31. Међународног фестивала хумора за децу у Лазаревцу.

           Предшколци вртића у Заблаћу са васпитачицама Аном Илић и Драганом Урошевић пожелели су публици добродошлицу музичком тачком и песмом „Добар друг”.  Дубравка Илић, библиотекар, подсетила је присутне да предшколци из Заблаћа у сарадњи  са Огранком, тријумфују једанаести пут са својим ликовним остварењима на лазаревачкој смотри, што је и најбољи доказ да је срећа имати Библиотеку.

Гости програма били су Милоје Радовић, писац за децу и Марија Симовић, библиотекар Дечјег одељења Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” из Краљева, која је позвала најмлађе у посету Библиотеци и уручила поклон књиге за Огранак у Заблаћу.

          Милоје Радовић је најпре казивао одломке из своје нове књиге „Мала прича о великој Жичи” и позвао публику да у години обележавања осам векова самосталности српске Цркве, што више прочитају и науче о Немањићима и српској историји.

Затим је заједно са ученицима извео игроказ на своје стихове о одрастању, а уз помоћ питалица и загонетки анимирао је малишане на духовиту игру, што је пропраћено бурним аплаузима и учешћем публике  у тражењу решења.

        Најмлађа вртићка група из Заблаћа, „Вртићи без граница” ПУ „Моје детињство”, атрактивно костимирана у разно поврће, са васпитачицама Јованом Миленковић и Катарином Чопић, извелa  je  песмицу „Поврћијада” чиме је почела свечаност уручења признања.

           Прве награде за ликовне радове – колекцију  „Кутије изненађења” и златне дипломе Фестивала примиле су васпитачице Ана Илић и Драгана Урошевић из вртића у Заблаћу, као и за вртић „Бошко Буха” из Чачка, ПУ „Радост” и Сања Радуловић, за заједнички рад групе „Међедовићи” и својих колегиница Милице Глишовић, Славице Дражовић Перошевић и Радице Трнавац из ПУ „Гимназион”.

          Прву награду за литерарни рад „Најчуднија књига на свету” у категорији Хумористичка прича за основце, освојила је Ника Радоњић Ђорђевић, ученица ОШ „Др Драгиша Мишовић” из Чачка.

          Дипломе и поклоне уручио је писац Милоје Радовић, а честитајући добитницима  рекао је: „Данашња свечаност је најбољи доказ колика је срећа што имате такву Библиотеку са којом се здраво и лепо одраста и добијају награде”.