Светски дан књиге био је повод да Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ ученицима основних школа „Милица Павловић“, „Вук Караџић“ и „Др Драгиша Мишовић“ прикаже документарно анимирани филм Сава Сајка о великом научнику Михајлу Пупину (1854-1935). Ова година проглашена је за годину Михајла Пупина и обележавају је многе институције у свету.

IMG_6006

Задужбина Пупина у родном Идвору иницирала је снимање филма „Михајло Идворски Пупин – Пут ка светлости“. За књигу „Од пашњака до научењака“, у којој је описао свој живот, Михајло Пупин је добио Пулицерову награду.

Пупин је задужио човечанство на пољу вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Такође је заслужан и за проналазак Пупинових калемова. Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије, почасни доктор 18 универзитета и један од оснивача НАСЕ. Један мањи кратер на месецу у Пупинову част назван је његовим именом. Биста Михајла Пупина налази се у холу Колумбија Универзитета. Био је један од оснивача и дугогодишњи председник српске патриотске организације Српска народна одбрана. Личним средствима гарантовао је испоруке хране Србији за време Првог светског рата и био је на челу Комитета за помоћ жртвама рата као и у оснивању Српског друштва за помоћ деци.

IMG_6005 IMG_6013  IMG_6028