Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ представила је у уторак, 10. маја 2016. године, у Галерији Народног музеја, још једног лауреата награде „Млади Дис“. Реч је о прошлогодишњој добитници Маши Сеничић, песникињи из Београда, којој је Библиотека штампала прву књигу „Океан“. Поменута збирка објављена је као 34. књигу у едицији „Токови“ која од 1979. године афирмише стваралаштво младих и обезбеђује српској поезији квалитетан подмладак.

DSC_0371

Главна линија инспирације прве песничке књиге Маше Сеничић је, према речима књижевог критичара Бојана Васића, сасавим сигурно прустовска. У њеној основи је сећање, и то књижевна евокација сећања која треба да послужи као многострука идентитетска потпора лирском субјекту. Песникиња је целину своје збирке осмислила као својеврстан лирски дијалог у оквиру различитих граматичких категорија. То су пре свега оне категорије којима се означава време, односно прошлост, садашњост и будућност.
Осим поезије Маше Сеничић посетиоци су били у прилици да чују одломак из њене радио драме „Остаци“ у интерпретацији глумице Маје Шуше и ауторке. Млада песникиња, иначе драматург по професији, са заинтересованом публиком поделила је своја песничка и животна искуства, сећања из детињства, а уједно је присутнима открила и своје песничке узоре.

DSC_0353

Маша Сеничић, песник, драматург и сценариста, рођена је 1990. године у Београду. Након што је 2013. године, дипломирала на Катедри за филмску, позоришну и ТВ драматургију, завршила је и Мастер студије на Катедри за теорију драмских уметности и медија, на Факултету драмских уметности у Београду. Сарађивала је на бројним домаћим и међународним пројектима везаним за филм, телевизију и драму. Један је од оснивача програма Филмкултуре, едукатор бројних радионица на филму, сценариста радио драма и позоришних представа, краткометражних и дугометражних филмова. У слободно време, како сама каже, воли да се бави прошлошћу и фотографијом. Највише воли, по сопственом признању, да посматра: свет око себе, себе, људе… Из посматрања настале су многе песме, али и идеје за њено мултимедијалн стваралштво.

Промоцијом песничке књиге „Океан“, награђене ауторке Маше Сеничић, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ наставља да негује стваралачки дух младих песника, који бавећи се стихом на индивидуалан и неконвенционалан начин, успевају да дефинишу своје место у датом тренутку српске поезије.