Овогодишњи „Дечији октобар“ који се традиционално организује у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, улепшало је гостовање Бошка Ломовића, писца за децу из Горњег Милановца, који се у уторак 13. октобра 2015. године дружио са око 230 основаца на Дечијем одељењу и у школама у Заблаћу и Трнави. Чачански библиотекари су за најмлађе организовали „смехотресну“ промоцију најновије књиге Бошка Ломовића „Буквар дечјих дужности“, за коју је недавно у Лазаревцу, награђен „Сребрним Гашиним пером“ за најбољу дечју књигу у прошлој години, али су тражене и песме из претходних 23 књиге које чине опус за децу.

DSC_0514

На првом јутарњем часу без оцена, на Дечијем одељењу Библиотеке, 40 ђака другог разреда ОШ „Др Драгиша Мишовић“ сазнали су из стихова и прича које су им дужности током одрастања, али и о ђачким згодама и љубавима, данима „ношастим“ и проверили колико брзо решавају загонетке и питалице.

DSC_0524 DSC_0495 DSC_0496 DSC_0502

     Промоција дужности, али и вештине чувања првих љубавних тајни, настављена је у ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу, где је више од 40 ученика шестог разреда слушало стихове о „Заљубљеном бициклу“, „Мирјани из треће клупе“, „Шта ћу ја у Шангају“ и вишеструко награђивану песму „Мој отац продаје шуму“. Чланови библиотечке секције огранка у Дисовом завичају поздравили су писца који је добио за своје дело више од 160 награда стиховима из његове најновије књиге и песмом „Мој град Чачак“. Шестаци су сазнали које је књиге песник читао у детињству, како је одрастао у родној Брезни и пешачио до школе, као и да су без читања речи, али и живот, сиромашни и неразумљиви.

DSC_0540 DSC_0541 DSC_0534

     Следећа станица каравана смеха, стихова и брзалица била је ОШ „Свети ђакон Авакум“ у Трнави, а 70 ђака петог, шестог и седмог разреда одушевљено су поздравили аутора „Буквара“, чули да су завичајно небо и мирис траве највреднији, а једна „Наташа из треће клупе“ лепша од Париза и Шангаја. Како је тешко написати прво љубавно писмо показали су чланови литеарне секције школе, који су са наставницом Милом Мутавџић припремили одломке из прича Бошка Ломовића на тему симпатија из ђачке клупе. Жива реч песника и песме које додирују и њихово детињство није спречила многе да седећи на поду или стојећи присуствују незаборавном подневном матинеу Бошка Ломовића.

DSC_0578 DSC_0585 DSC_0587 DSC_0562

     Након песничке шетње до Заблаћа и Трнаве, дружење је настављено на Дечијем одељењу Библиотеке. Ђаци прваци из ОШ „Филип Филиповић“ са својим учитељицама и школским библиотекаром присуствовали су свечаности уручивања награда Софији Савић, Милици Поповић, Јеврему Недељковићу и Мини Чоловић, полазницима прве Књижевне радионице чачанске Библиотеке, које су освојили на 27. Фестивалу хумора у Лазаревцу. Плакету за предан рад са младима, Гашину бисерну огрлицу и Гашино чаробно перо добила је библиотекар Оливера Недељковић која је водила литерарну радионицу Градске библиотеке. Буру смеха првака изазвале су песме о ноши, првом школском дану, надимцима и другим ђачким догодовштинама које је Ломовић на духовит начин описао.

 DSC_0610 DSC_0618 DSC_0624 DSC_0634 DSC_0635 DSC_0639 DSC_0655 DSC_0660

  Епилог овог октобарског песничког дружења био је са ђацима четвртог разреда школе „Вук Караџић“. Зидови „Библиокутка“ Градске библиотеке тресли су се од смеха основаца који су песника победили у постављању загонетки, а он им се реванширао песмама по „наруџбини“ на тему првих љубави, ђачких симпатија и згодама из школских клупа. Уз жељу да дођу што пре до неке од књига Бошка Ломовића, најмлађи су пожелели и да га поново виде у својој средини.

 slike-021 slike-026 slike-047

slike-057