И ове године 10. марта Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је пригодним програмом обележила датум рођења песника чије име носи.  Како већ традиција налаже, овај датум је резервисан и за прославу Дана Библиотеке, као и за проглашење најбољих читалаца Позајмног одељења за одрасле и најбољег библиотекара за протеклу годину.

Picture-076

У славу и част поете суморних раположења, творца свих својих љубави и сањача недосањаних снова, чачанска Библиотека већ пола века свако пролеће назива Дисовим. Ове године наша Библиотека слави још један јубилеј. Наиме, крајем прве половине XIX века, тачније 24. фебруара 1846. године свечано је отворено прво „Србско читалиште“ у Београду. Само након две године, неколицина угледних грађана варошице од 1.000 становника оснива „Друштво за читање Србско – Словенскиј новина“ у Чачку. Дакле, кроз три века, пуних 165 година чачанска Библиотека се дружи са својим суграђанима и труди се да буде најјача и најпријатнија спона између књиге и читалаца. Као дугогодишњи сарадник Чачанска банка А. Д. је и ове године Градској библотеци поклонила 200 књига издања „Службеног гласника“, као и 100.000 динара за штампање „Сабраних Дисових песама“. Ове вредне поклоне директорици Градске библиотеке Даници Оташевић уручио је Владимир Гојковић, менаџер Чачанске банке. Присутнима се обратио и помоћник градоначелника за друштвене делатности Александар Дачић који је честитао Библиотеци празник.

   Picture-058Picture-061

Picture-065

Поред Дисових песама „Идила“ и „Можда спава“ које су посетиоци могли да чују у интерпретацији Слободана Николића, професора Гимназије, ово дружење су улепшале и композиције Сергеја Рахмањинова и Џона Вилијамса које је на виолини извео Ненад Јовановић, професор Музичке школе „Др Војислав Вучковић“. Пригодне поклоне за награђене читаоце уручио је Мића Миловановић, завичајни песник и романописац. Дружење је завршено подсећањем на текст Астечког кодекса из 1524. године који гласи:

„Они, који читају, они, који нам говоре шта су прочитали, они, који шумно окрећу странице својих књига, они, који имају моћ над црвеним и црним мастилом , и над сликама, они су ти који нас предводе, воде и показују пут.“

На крају ове свечаности присутни су у Одељење за одрасле могли да погледаји изложбу насловљену „Заједно кроз векове“, посвећену Библиотеци, Дису, библиотекарима и читаоцима, као и филм посвећен Дису и део књига које су поклон Чачанске банке.

Picture-010

Библиотека у 2012. години

У 2012. години читалачка породица Библиотека броји 6.138 чланова и увећана је за 350 корисника. Библиотекари су услужили 127.790 лица што је за 13.438 више пружених услуга него у 2011. години. Да је читање и даље у моди показује и 148. 358 прочитаних књига и 13.622 коришћених часописа и новина.

Picture-045

 Мића Миловановић и Станимирка Ђокић

Уз 76.241 приступ интернет сајту, бесплатно коришћење услуга Интернет клуба, посете дечјим радионицама и сусретима с писцима Градска библиотека у 2012. години пружила је близу 300.000 разних врста услуга својим корисницима.

 Picture-035

За најбољег библиотекара протекле године проглашена је Марија Орбовић, библиотекар-саветник Завичајног одељења, добитник два највиша признања у области библиотечке делатности у 2012. – награде „Запис“ и „Душан Панковић“. Најбољем библиотекару уручена је на дар књига „Изгубљени светови“.

 Picture-028

Посебна пажња поклања се најмлађима, не само у Дечјем одељењу и огранцима у Заблаћу, Мрчајевцима, Прељини и Пријевору, већ су библиотекари са дечјим писцима кренули и по школама Моравичког округа приближавајући деци књигу и магију читања. Само током октобра и новембра одржано је 37 сусрета у  школама Моравичког округа којима је било обухваћено 2.250 младих. Кроз креативне радионице у Дечјем одељењу и библиотечким огранцима прошло је у току године неколико хиљада малишана.

Награђени читаоци Одељења за одрасле за 2012. годину:

Picture-070

Катарина Михаиловић, Милан Јовашевић, Драгутин Ђоковић, Петар Петровић, Станимирка Ђокић, Борисав Мариновић и Исидора Ђоловић