У понедељак, 16. маја 2016. године у пријатној атмосфери чачанског Клуба Дома културе отворена је изложба фотографија под називом „Објективом кроз књигу“ која је резултат петог конкурса за дигиталну фотографију ученика Моравичког округа. Ова изложба обједињује најбоље радове ученика који су исказали свој доживљај књиге и инспирацију коју везују за њу.

Picture-050

О најбољим радовима одлучивао је трочлани жири, и то у две категорије – основна и средња школа. Жири су чинили Бојан Пајић, дипломирани фотограф (председник), др Богдан Трифуновић, виши библиотекар и Александар Вукајловић, библиотекар-информатичар. На  конкурс су пристигле 132 фотографије од 55 аутора.

Picture-014

У  категорији  основних школа прву награду је освојила Јована Кнежевић, ученица Основне школе „Вук Караџић“ из Каоне, друга награда је припала Тијани Вукашиновић ученици Основне школе „Иво Андрић“ из Прањана, док је трећу награду понео Богдан Гуглета, ученик Основне школе „22. децембар“ из Доње Трепче.

Picture-011

У категорији средњих школа награђени су: Татјана Марјановић, ученица чачанске Гимназије – прва награда,  друга је отишла у руке Магдалене Миковић, ученице Музичке школе „Др Војислав Вучковић“, а трећа је додељена Андријани Полић, ученици Техничке школе у Чачку. Организатор је посебну захвалницу за изузетан допринос дао Драгани Марић, професорки ликовне културе у Техничкој и Медицинској школи у Чачку.

Picture-057

Бојан Пајић, председник жирија и др Богдан Трифуновић, који су се присутнима обратили, сложни су у истој ствари, а то је да је на овогодишњој изложби приказан најмањи број фотографија уз велике осцилације у квалитету, иако сваке године фотографија све више улази у све поре живота савременог човека. Бојан Пајић је зато позвао све заинтересоване да се пријаве у бесплатну Летњу школу фотографије кроз коју ће их он водити током јула и августа, а где ће часови бити посвећени настајању фотографије од бирања мотива и принципа компоновања, па све до напредне обраде у фото едиторима.