Сваког 12. августа, на Међународни дан младих, организације, институције и активисти широм света скрећу пажњу на питања важна за положај омладине у друштву, указују на промене које млади чине у својој заједници и наглашавају битне теме. На овај празник који је убележен у календар Организације уједињених нација промовише се богатство и разноврсност вештина, знања и спремности младих да активно учествују у друштвеној заједници.

DSC_0169

У петак, 12. августа 2016. године на Градском тргу у Чачку Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је у сарадњи са Канцеларијом за младе обележила  Међународни дан младих програмом под називом „Младост живи поезију“. Са циљем да се саберу и удруже млади песници и љубитељи поезије, подстакне читање, писање, објављивање и проучавање стихова позвани су млади песници и рецитатори до 30 година старости, а одазвали су се: Милица Стризовић, Сузана Глишовић, Борис Пузовић, Тијана Крупеж, Бојана Весковић, Јована Јевремовић, Анђела Миловановић, Предраг Пешић, Слађан Ђурић, Данијела Туба, Слободан Ниџовић, Бојана Кулиџан Громовић, Милан Громовић, Стефан Маријановић, Бранимир Бађа и Јевђеније Јулијан Димитријевић, Анђела Вујисић, Александра Пандуровић, Јован Ковачевић, Јована Ратковић, Исидора Ивановић и Николета Војиновић.

DSC_0122

У име Града Чачка младима се обратио Мирослав Петковић, секретар Скупштине града. Изразивши задовољство што је међу младима, Петковић је позвао омладину да предлаже, иницира и захтева услове од градске власти, а да ће се градска власт трудити да младима увек изађе у сусрет.

DSC_0131

Једночасовни програм „Младост живи поезију“ завршен је музиком чачанског бенда „Јурка“, али и новим познанствима и идејама као и поклонима за све учеснике из издавачке продукције Библиотеке. Програм је водила Анђела Васовић.

DSC_0142

Осим јавног читања поезије, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је и   бесплатним уписом заинтересованих суграђана узраста од 15 до 30 година живота обележила Међународни дан младих. У овој акцији Библиотека је уписала 60 корисника, а више од половине уписано је по први пут.