У Малом дворишту чачанске Гимназије, у четвртак, 21. априла 2016. године, одржано је књижевно вече са Марком Шелићем Марчелом, књижевником и музичарем. Организатори промоције Марчелове књиге „Напет шоу“ су чачанска Библиотека и Гимназија, а овим програмом за младе је у оквиру манифестације „Дисово пролеће“ обележен и 23. април, Светски дан књиге и ауторских права.

DSC_0138

Марчело је представник младе генерације аутора која је стасавала 90-их година 20. века у Србији, кући на промаји и ширила један нови реторичан музички жанр, реп. У ту нову врсту поезије Марчело је ушао 1997. године албумом „De facto” нудећи публици поезију пуну оштрине, горчине и става. Након албума „De facto” уследила су још четири студијска албума: „Puzzle shock“, „Трећа страна медаље“, „Деца и сунце“ и „Напет шоу“. Осим књигоалбума „Напет шоу“ овај аутор је објавио романе „Заједно сами“, „Малтерего–књига прва: Рубикова столица“ и збирку објављених новинских чланака под називом „О људима, псима и мишима“.

DSC_0120

Шелић је уредник едиције „Дилан Дог“ у издавачкој кући “Весели четвртак” која је највећи домаћи издавач стрипова. Освојио је Награду ТВ Метрополис, Попбоксову награду, Награду за најбољег младог стрип есејисту и многе друге. Члан је Удружења књижевника Србије од 2011. године. Прегазивши одавно границе жанра из којег је потекао, Марчело је заједно са још педесетак врсних сарадника уобличио деветнаест песама на албуму “Напет шоу” и издао у до сада ретко виђеној форми књиге са диском.

DSC_0157

Свако мора наћи свој начин како се одржава у стању напетости. Књигоалбум „Напет шоу“ заступа тезу да су и нада и очај једна иста ствар, зависи само са каквим предзнаком. Када се надаш, у ствари, то значи да признајеш да си учинио све што је било до тебе и сад је све у рукама више силе, других људи или случајности, стога је то беспомоћност. Очај је са друге стране, очигледна беспомоћност. Дакле, нада и очај су потпуно иста ствар. Напетост није ни нада ни очај, она одбија да ћорсокачи на било који од та два начина.

Књига „Напет шоу“ почиње Ерићевом дефиницијом појма напетости из „Речника страха“, а завршава се констатацијом да је то једино нормално стање у стварности као што је наша. Увек сам веровао у концепт „сигурних кућа“, што у физичкој стварности, што у себи самима, што у људима са којима се осећамо безбедно и добро, закључио је аутор.

DSC_0174

Ученици Гимназије и Чачани уопште су показали велико интересовање за овакву врсту догађаја, па је ово био један од најпосећенијих програма са око 300 људи у публици. Гимназијалци су узели активно учешће у „напетовању“: Јана Стојановић, Ива Јеротијевић и Наталија Петровић, ученице друге године Гимназије учествовале су у промоцији, а Игор Топаловић је урадио интервју за нови број „Гимназиона“.

Иако је књигоалбум „Напет шоу“ изашао 2014. године и до данас доживео шесто издање, за њега влада несмањено интересовање. Марчело је након завршене промоције још читав сат потписивао књиге и фотографисао се са публиком. Разлог томе је што упркос стварности која нуди алиби за сваку врсту неваљалства, Марчело младима нуди опцију за нормалност. Као млад, образован, културан и човек изразито критичког мишљења заиста има шта да каже, а млади људи то препознају и цене.

DSC_0207