Еколошка радионица „Природа плаче” одржана је у периоду од 19. до 21. јула, у организацији Градске библиотеке Чачак и ЈКП „Комуналац”. Овај летњи програм био је намењен ученицима млађих разреда основних школа. Дводневно дружење, осим у просторијама Библиотеке, одвијало се и на обали реке Мораве. Један од циљева радионице био је и буђење свести о значају екологије и промене понашања према окружењу, а затим и проналажење узрока зашто природа плаче и шта деца могу да учине да јој се врати осмех на лице.

Ekoloska radionica

Први део радионице започео је пројекцијом филма „Кратка прича планете Земље” којим су радионичари уведени у тему. Након разговора о филму, они су подељени у пет група названих ‒ Планина, Море, Шума, Ливада, Река. Уследила је ликовна играоница у којој су чланови група добили задатак да користећи различити материјал прикажу како би изгледао незагађени амбијент реке, шуме, мора и сл. а затим и да осмисле и презентују причу на тему односа човека према природи. У завршници прве радионице деца су исписала еколошке поруке на заставицама и поставила их на симболичну планету.

Ekoloska radionica

Други радионичарски дан је подразумевао одлазак на обалу Западне Мораве где су се деца уз помоћ Бранкице Симић из ЈКП „Комуналац” упознала са поступком рециклаже и селектовањем отпада. Идеја је била да се на овај начин додатно пробуди интересовање за природне ресурсе и околину у којој живе. Потом су деца засадила биљку, „вратила” птице небу, а реци рибу.

Ekoloska radionica

Радионицу су осмислиле библиотекари Одељења за децу и младе Милица Домановић и Ана Станојевић, које су на крају дружења уручиле пригодне поклоне малим еколозима.