„Лето у Библиотеци 2022ˮ, манифестација намењена деци и младима коју Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ организује петнаести пут у континуитету завршена је на узбудљив и креативан начин – радионицом „Камишибај – кад слика проговориˮ. Радионица у чијој је основи приповедање помоћу слика на малој дрвеној позорници, била је намењена млађим основцима и предшколцима, а трајала од 24. до 29. августа. Кроз камишибај, древну јапанску методу причања прича, радионичаре су водиле Маријана Лазић и Јелена Дуковић, библиотекари Одељења за децу и младе.

Камишибај је традиционални облик казивања приповести, а у дословном преводу значи папирно позориште. Почетком прошлог века на улицама Јапана појавили су се приповедачи који су бициклом путовали из села у село и продавали ручно израђене слаткише. Осим посластица, на бициклу је била причвршћена и мала дрвена кутија – бутај. Јапански мајстори приче и причања оглашавали су се ударцем својих штапова, а деца су се убрзо око њих окупљала, куповала слаткише и слушала камишибај.

Мала радионичарска дружина уживала је тродневном причању и слушању прича, а сусрете је завршила у понедељак, 29. септембра гостовањем у вртићу „Полетарац”.

Током јула и августа у Библиотеци је реализовано  пет радионица кроз које је прошло више од стотину полазника. Они су сликали, писали, правили предмете од папира, слали поруке у свемир, едуковали се у више различитих области, добили могућност да се креативно изразе и стекну нова познанства, а завршну изложбу њихових радова као и ретроспективу „Лета у Библиотеци 2022ˮ публика може видети у уторак 13. септембра у 19 сати у галеријском простору Библиотеке.