У четвртак, 9. фебруара 2017. године у Галерији Народног музеја у Чачку отворена је осамнаеста по реду изложба „Штампана реч 2016”. Чачанска издавачка продукација у 2016. години је незнатно сиромашнија у односу на претходну иако броји 329 монографских и 34 серијске публикације које је објавило 57 издавача. У већ добро познатом просторном окружењу, ауторке изложбе Оливера Недељковић и Тијана Бежанић су добиле прилику да визуелно измене концепцију изложбе што је допринело прегледнијем увиду у сакупљену грађу.

Свечано отварање изложбе поверено је Зорици Златић Ивковић, историчару уметности у пензији чије стваралаштво и несебично залагање за очување српске културне баштине познају бројни Чачани и посетици синоћњег догађаја. Својом беседом нас је подсетила на значај књиге, њен развојни пут од настанка до сусрета са читаоцем и на њен незавидан положај у модерној ери агресивне дигитализације.

„Зближавање са књигом отвара и приближава нове и недосегнуте просторе, нуди одговоре на неизговорена питања и постаје пријатељ у самоћи.” Као ауторка неколико књига, тематски блиских овдашњој публици, Зорица Златић Ивковић истиче колико је лепота књиге сложена, како се састоји од „унутарње која се никад не оголи, не потроши и спољашње, наизглед опипљиве и сагледиве, а које су међусобно условљене и усаглашене”. Такође, подсећа нас на обимност и вредност свеукупног писаног богатства и колико би оно заиста било да је сачувано до данашњих дана.

Завичајни библиотекар, Оливера Недељковић се обратила посетиоцима уз пригодну причу издвојену из прозе Пурише Ђорђевића под насловом Писма из мале вароши. Тако нам је скренула пажњу на то колико битно место заузима наш родни крај у сваком од нас и како је неопходно оставити сведочанства сваког времена јер су то темељи за будуће генерације.

Директор Градске библиотеке, др Богдан Трифуновић је нагласио да је добра сарадња издавача и стваралаца са Библиотеком обострано корисна и непходна. Такође, најавио је доделу Награда „Исаило А. Петровић” и „Даница Марковић”.

Жири у саставу Војислав Радоњић, председник, Лела Томашевић и Драгана Лазовић донео је једногласну одлуку да Награда „Исаило А. Петровић” припадне дизајнеру Милошу Вуку Алексићу за ликовно-графичку опремљеност едиције Дивови прошлости објављену у издању Издавачке куће „Пчелица”. У образложењу је наведено да „савршено повезани текст и дивне илустрације буде радозналост и жељу за читањем и да су дизајнирани у духу старих стрипова и књига, без сувишних детаља”.

 

Награда „Даница Марковић” је додељена ауторки публикације Горски цареви Оливери Милосављевић и издавачу Међуопштинском архиву Чачак. Одлуку о добитнику Награде донео је жири у саставу Саво Стијеповић, председник, Марија Орбовић и Слободан Николић. По речима жирија „награђена публикација на изузетно прегледно и занимљив, скоро романескно наративан начин предочава тему која је у овом обиму и на овај начин први пут обрађена. Историјско-документарне чињенице (а добар део њих је преузет из административних, естетски неуобличених жандармеријских или судских извештаја) нису сувопарно изложене, већ су смештене у контекст анегдотске прозне форме која успешно прати нит узорног спроведеног научног метода…“ чиме у потпуности задовољава критеријуме за Награду.

За музички програм постарaо се ученик 4. године Mузичке школе „Др Војислав Вучковић”, Петар Павловић у класи професорке Тање Саздановић, а свечани програм је водила Марија Радуловић.