Нова књига афоризама „Живот на овим просторимаˮ Жељка Марковића и сатиричне приче Александре Ћурчић под називом „Дневник једног невременаˮ представљене су публици у Великој сали Градске библиотеке у петак, 3. септембра. Обе публикације су изашле из штампе ове године у издању кућe „Ozon mediaˮ и „Чачанских новинаˮ. У програму су учествовали аутори Жељко Марковић, Александра Ћурчић и уредник издања Стојан Марковић.

Gradska biblioteka Čačak, Gradskа biblioteka Čačak, Градска библиотека Чачак

„Живот на овим просторимаˮ је трећа књига Марковићевих афоризама које редовно објављује и у листу „Чачанске новинеˮ. Осим афоризама за које је награђиван, он пише и епиграме, кратке приче и хаику. Чачански афористичар читао је своје минијатуре у неколико наврата и показао зашто оваква форма траје још од античког времена и зашто је од краја 60-их година 20. века све популарнија. Публика је имала прилику да чује афоризаме чија је тематика друштво, политика, спорт, актуелна здравствена ситуација итд.

Gradska biblioteka Čačak, Gradskа biblioteka Čačak, Градска библиотека Чачак

Александра Ћурчић представила је своју прву књигу сатиричних прича „Дневник једног невременаˮ. Она је казала да је писање започела као врсту терапије и замену за немоћ коју је осећала након губљења посла. Успех је постигла пишући на Фејсбуку – пре свега белешке, цртице, коментаре, инспирисана личним животом и примерима из свог окружења. Рецензент збирке прича „Дневник једног невременаˮ је новинар и публициста Александар Бећић, а илустрације је урадила Александрина талентована кћер Магдалена.

Gradska biblioteka ČačakGradskа biblioteka Čačak, Градска библиотека Чачак

Уредник оба издања Стојан Марковић истакао је одличну сарадњу са оба аутора и сам значај оваквих кратких форми које су у Србији у великом успону. Разлог је вероватно њихов економичан израз који може пуно да каже и о њему се дуго размишља.