Поводом највеће светковине писане речи у Србији, 56. Међународног сајма књига, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ објавила је прву књигу „Друга места“ Гордане Смуђе (1982), овогодишњег добитника награде „Млади Дис“.

Жири који су чинили Соња Веселиновић, председник,  Саша Стојановић и Петар Матовић, чланови, између 33 приспела рукописа на конкурс за прву песничку књигу, већину гласова дао је раду под шифром „Соната“, који је био „најзаокруженији, поетички уједначен са вешто изведеном тематском линијом која је неопходна за  уобличавање збирке“.

Рукопис Гордане  Смуђе, добитника награде „Млади Дис“ на 48. „Дисовом пролећу“, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“  штампа  у едицији „Токови“, посвећеној оним младим ствараоцима који тек ступају  на Дисову  песничку стазу, под називом „Друга места“. Награду је Гордани Смуђи уручио 26.маја на Дисовим завршним свечаностима  у Чачку песник Живорад Недељковић, лауреат Дисове награде за 2011. годину,  чија је песничка биографија започела у  овом граду пре две деценије  победом на конкурсу за  рукопис за прву збирку.  Првенац Гордане Смуђе је тридесета књига у едицији коју чачанска библиотека негује од 1979. године. Ореол награде „Млади Дис“ и прва објављена књига многима је отворила врата  српске књижевности и препоручила их за друга песничка признања. Богата интересовања младе Гордане Смуђе најављују врсног и вредног ствараоца који  неће потписати само једну књигу.

„Књига „Друга места“ Гордане Смуђе показује да прво песничко остварење не мора бити екстатично, пуно литерарних референци и самодопадно. Да уза све познате, свакодневне, наизглед присне речи, може бити загонетно и свакоим новим читањем све пуније. Гортово у свакој песми ове младе ауторке, критичар може помислити да је ефекат могао бити наглашенији а поетска слика необичнија. Међутим, кад јој се поново врати, биће му јасно да јој ипак ништа од тога не недостаје. Глас у поезији Гордане Смуђе није наглашен, појачан, интезиван, он је једноставно, присутан и чини се да му некада и није толико важно да ли га неко ослушкује“ – каже у поговору за књигу мр Соња Веселиновић

Гордана Смуђа рођена је 1. децембра 1982. године у Београду. Основну школу и гимназију завршила је у Старој Пазови. У Београду је завршила мастер студије Драматургије на Факултету драмских уметности. Од 2004. до 2009. године похађала је већи број стручних курсева у земљи и иностранству, из области позоришта, документарног филма, етике и естетике филма, критике, истраживачког новинарства, маркетинга.

Говори енглески, италијански, немачки и руски језик. Била је сарадник или запослени у низу медијских и маркетиншких кућа између 1997. и 2011, драматург и извођач више представа у земљи и иностранству, сарадник часописа “Време”, “Статус”, “Лудус”, “Повеља”, “Маркетинг Србија”, “Црта”, као и програмски уредник, селектор, ПР, продуцент и директор креативних кампања Фестивала дугометражног документарног филма. Преводи са енглеског и италијанског језика.

Аутор је позоришних и радио драма, сценарија, есеја и теоријских радова о филму и позоришту. Објављивала је поезију у часопису “Трећи трг” и БЕЛЕФ публикацији “Нови поредак текста”, а кратку прозу у књизи “Изван коридора – најбоља кратка прича 2011”, Карвер, Подгорица. Избор из њене поезије је имао јавно извођење у Александрији, Египат, 2005.године.

Драма „Мед и млеко“ била је у најужем избору за Стеријину награду за најбољи драмски текст 2008. године. Члан је Удружења Драмских уметника Србије.

 

Траг од светлости
Док тишина глуми музику
Док се мењају дан и ноћ за одело
И идентитет

Капа за капу

Само један траг светлости на небу
Горе је још дан
Доле ноћ
И мешају се

И онда дан нестаје
И онда ноћ долази
Када отера траг светлости