Dis----Risim-1 Како је настрадао песник „Утопљених душа“ Владислав Петковић Дис? Путнички брод „Италија“ кренуо је из Галипоља  16. маја 1917. године у девет часова увече, а  у зору је погођен са два пројектила испаљена са немачке подморнице. Милош Станковић, сељак из Бреснице, затекао се на истом  броду који је пловио према Крфу. Овако је сведочио о последљим земаљским данима великог песника:

„Био је то огроман брод, са три палубе… Било је око 700 путника, а преживело је нас  48! После поноћи торпедовале су нас Швабе са два топа. Трубе су завијале и настала је забуна, јауци, скакање у воду иако је била тамна ноћ… Запазио сам га још у луци док смо чекали брод. Једном док смо седели  на  палуби у очекивању поласка,  како то обично бива код војника који су далеко од отаџбине, питао ме је из ког сам места. Рекао сам да сам  од Чачка, из села Бреснице. Он ме боље погледа и рече да је и он од Чачка… из Слатине или Заблаћа, нисам сигуран које је од ова два села поменуо. Једно јесте. У разговору  рече да ова лађа кошта више него цела Србија. Ја одговорих да је то само један чамац на води. Лађа јесте била голема, и лепа, али не тако вредна као што он каза…Носио је војничку униформу и имао је дугачку црну косу док смо ми сви били ошишани. Носио је и друкчију торбу и јео неки бисквит док смо на палуби разговарали… Приметио сам да нема појас за спасавање, што је било чудно. Он је говорио да га је добио, али није хтео да га носи, јер се, како рече, не боји ничега. Сви су се други плашили сем Диса…А како се утопио?… Па као и остали војници у оној страшној топлој ноћи. Нас је само 48 неким чудом остало живих…“

Обележавајући почетак Великог рата, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ обележава и Дисово дело. Песнику „Утопљених сдуша“ придружио се још један страдалник, песник Милутин Бојић. Под плаштом Бојићевих „Песама бола и поноса“ , Градска библиотека ће 8. алрила 2014. године у програму „51. Дисовог пролећа“, књижевну јавност подсетити на њихову поезију. Сусрет са славном прошлошћу  уприличиће књижевни критичар и антологичар Јован Пејчић, драмски уметник Хаџи Ненад Маричић, првак Народног позоришта у Београду казиваће Дисове и Бојићеве стихове, а  ученици чачанске Гимназије и Музичке школе извешће песме „Креће се лађа Француска“ и „Тамо далеко“.

Књижевно вече Диса и Бојића биће одржано у сали Скупштине града Чачка сутра у 19 часова. Улаз је слободан.