Izlozba-SekspirКњига као најстарији и најтрајнији споменик људског стваралаштва има свој дан, 23. април. Заједнички је за све земље и народе, а прихваћен је и у српским библиотекама. Светски дан књиге и ауторских права, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ у Чачку обележиће  сутра двема изложбама. Наиме, у Одељењу за одрасле читаоце у Дому културе биће отворена изложба посвећена 450-годишњици од рођења и смрти Вилијама Шекспира (1564-1616), а у сали за мултимедије у Дечијем одељењу изложба ретких публикација о Првом светском рату из библиотеке целине брачног пара Божидарке и Миливоја Филиповића која је недавно проглашена за културно добро од великог значаја за српску културу.

Одлука да се 23. април прославља као Међународни дан књиге и ауторских права донета је 1995. године на конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу. На овај дан родио се ( и умро) у Енглеској писац  „Хамлета“, „Отела“, „Краља Лира“, „Магбета“, „Ричарда Трећег“ и других дела светске баштине, а у Шпанији  је умро  Мигел де Сервантес. Још од средњег века у Каталонији  постоји обичај да мушкарци дарују  књиге драгим особама, а за уздарје добијају ружу, па су  овај обичај  Шпанци од 1925. године   претворили у обележавање 23. априла као датума смрти писца Дон Кихота и Санча Пансе.

Аутори пригодне изложбе „Чудесна реч Вилијама Шекспира“ Тијана Мутавџић и Љубиша Ћирковић показаће део богатог фонда Библиотеке књигама овог писца трагедија, комедија и сонета, фотографије позоришта „Глоб“ некад и данас, како је представа „Хенри Шести“ Народног позоришта у Београду „освојила“ Лондон, али и податке о Шекспиру у Срба: првим преводима у 19. веку, првим позоришним поставкама, који су глумци остварили незаборавне улоге Хамлета, Јага или Отела, али и плакате да  су Шекспира осамдесетих година прошлог века  „ на даскама које живот значе“ играли  успешно и чачански аматери.

Поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата, Библиотека ће изложити старе и ретке публикације из јединствене библиотеке целине  Филиповића, који је и сам био учесник Великог рата. Аутор изложбе је мр Маријана Матовић, а отварање је заказано у подне.

Библиотекар Оливера Недељковић ће у среду, 23. априла, учествовати у Пријепољу на округлом столу о завичајној баштини и представити богату и разноврсну грађу овог одељења  у коме се налази  библиотечка целина Јована Давидовића, такође проглашена за културно добро Републике Србије. Биће представљени бројни облици сакупљања и чувања разнородне завичајне библиотечке грађе, где последњих година примат има  заштита аудио-визуелних записа, дигитализација, културно-изложбена делатност, Дисове сверчаности као позорница за писану реч,  као и публиковање грађе путем више едиција.