Из Чачка је у оквиру програма 53. Дисовог пролећа намењеног најмлађима у петак, 1. априла 2016. године, кренуо путујући песнички караван „Стихобус“, али су га на путу деца у Бресници преименовала у „Смехобус“. С обзиром на Светски дан шале који се обележавао у целом свету, али и веселе тонове и стихове које су донели гости, а истом мером им одговорили ђаци осмогодишњих школа у Слатини, Бресници и Мрчајевцима, име је одговарало реалности.

DSC_0040

Расположени за шалу, рецитовање, песму, скечеве, песник Милоје Радовић, глумац Баћко Букумировић и чачански библиотекари Дубравка Илић, Јелена Дуковић, Владимир Симић и Даница Оташевић унели су добру атмосферу у школе, а основци су са својим учитељима и наставницима показали разноврсне таленте. Путујући од места до места, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ делила је поклоне малишанима који су рођени 1. априла, или на Светски дан дечије књиге, 2. априла, али и школским библиотекама.

У Основној школи „Бранислав Петровић“ у Слатини ђаци из продуженог боравка са учитељицом Нелом Мандић припремили су представу „Моја дивна луда породица“, а прваци учитељице Мирјане Стојановић Давид Урошевић, Вељко Дидановић, Вања Кривокућа, Данило Драгићевић и Вања Богдановић рецитовали су стихове. Све је интерпретацијом изворних песама одушевио Петар Плазинић, ученик седмог разреда, а дружење се завршило стиховима о Морави Бране Петровића.

DSC_0047 DSC_0055 DSC_0062 DSC_0072 DSC_0082 DSC_0090 DSC_0122

     Кумови из Бреснице „Стихобус“, од сада и „Смехобус“, дочекали су шалама и пошалицама, а узвратили су им Баћко Букумировић скечем из Нушићевих „Хајдука“, Јелена Дуковић и Владимир Симић СМС порукама Игора Коларова и Милоје Радовић песмом о мајци и љубави. О спавању у школи, директору, деди, кокошкама и папагају говорили су: Наталија Лечић, Лазар Новаковић, Сања Максимовић, Александра Петровић, Ана Ђокић, Љубинка Брајковић, Сандра Савковић, Наталија Марић, а мале шале казивале су Негосава, Сандра, Јелена и Ленка.

DSC_0124 DSC_0129 DSC_0149 DSC_0156 DSC_0188

     Путујући песнички караван у Мрчајевцима сачекали су осмаци, најпре талентовани Селена Сенић и Никола Станушић песмама из своје радионице, па Сара Шћеповић и Лазар Савовић одломком из „Хајдука у Београду“ Градимира Стојковића, док је Елена Павлашевић казивала „Завјештање језика“ Стефана Немање. Размена лепих и шаљивих стихова, позитивне енергије и креативних умећа талентованих основаца, оправдали су вишегодишње настојање Градске библиотеке да деца на селу добију више шанси и простора у програмима установе.

DSC_0204 DSC_0217 DSC_0224 DSC_0229 DSC_0233 DSC_0235 DSC_0241 DSC_0248