Поводом рођења песника Владислава Петковића Диса и Дана библиотеке, 10. марта, Градска библиотека традиционално награђује најактивније читаоце одељења за одрасле и награђује најбоље библиотекаре.

Ово је прилика и да се јавно представе резултати остварени у 2011. години: читалачка породица бројала је 5.813 чланова који су прочитали 144.795 књига и 21.990 новина и часописа, што је за 8.817 више него у претходној години. Укупно је услужено 114.352 корисника а интернет сајт Библиотеке посећен је 78.239 пута, 16.239 посета више него у 2010. години. Књижни фонд увећан је за 7.199 библиотечких јединица: 6.747 књига и 452 сликовнице. Уз отварање изложбе о Дису у Културном центру Србије у Паризу и учешће на међународном скупу у Пољској, као и објављивање бројних публикација и промоција, била је то веома успешна година за запослене у чачанском „храму књиге“.

На пригодној свечаности промовисани су и слогани који ће обележити ове године акцију читања у Чачку. За најмлађе штампани су флајери илустровани радовима полазника креативних радионица са слоганом  „Читам и растем“, а за одрасле мото је „Срећан је ко чита“.

У току године биће организоване бројне акције посвећене лепоти читања о чему је Данијел Пенак у књизи „Као у роману“ написа0:

„Астроном чита мапу звезда, зоолог чита трагове животиња у шуми, коцкар чита покрете партнера пре него што ће бацити победничку карту, плесачица чита упутства кореографа и чита гледалиште које, пак чита њене покрете на сцени, родитељ чита бебино лице тражећи знаке радости, страха или чуђења, кинески гатар чита древне ознаке на корњачином оклопу, љубавник ноћу, под покривачем, наслепо чита тело вољене, психијатар помаже пацијентима да читају своје збуњујуће снове, хавајски рибар, урањујући руку у море, чита океанске струје, земљорадник чита временске прилике на небу – сви они са читаоцима књига деле радост одгонетања и умеће превођења знакова.

Читалац је онај  онај који чита смисао, себе самог и света око себе. Читамо да бисмо разумели или почели да разумевано, да бисмо имали изговор за приватност, али и да бисмо дали смисао приватности. Не можемо без чиатања. Оно је готово као и дисање, наша суштинска функција. Глагол читати не подноси императив. Исти отпор према њему имају и неки други глаголи као волети и сањарити….“

Највреднији читаоци у Одељењу за одрасле у 2011. години били су:

Надежда Вујовић, пензионер
Милорад Марковић, службеник
Слободан Зарић, служеник
Данијела Ђуровић, службеница
Андрија Алимпијевић, пензионер
Јелена Сандо, ученик
Стефан Пантелић, ученик
Милица Јањић, ученик
Марина Вучковић, ученик
Марко Илић, ученик

За најбоље међу добрим библиотекарима проглашене су Маријана Лазић и Јелена Дуковић, библиотекари Дечјег одељења које је протекле године остварило видне резултате на повећању броја корисника и културно просветној делатности. Креативне радионице „Лето у Библиотеци“ добиле су награде у Лазаревцу и проглашене најбољим пројектом Летњих дана културе у Чачку, а остварена је добра сарадња са вртићима и школама.

Награде читаоцима уручили су радници Одељења Милица Стовраг и Душица Цибралић, а програм су припремиле Биљана Раичић, Марија Радуловић и Маријана Лазић.