Ведра лица,  звонки гласови, разиграност духа и бескрајна моћ дечје маште обележили су рад литерарних радионица које су у оквиру Летњих дана културе под називом  Лакоћа писања одржане у среду 22. јула у организацији Градске библиотеке Владислав Петковић Дис. Уз подстицај и драгоцену подршку чачанских библиотекара Оливере Недељковић, аутора радионице, Ане Станојевић, Маријане Лазић и Александра Вукајловића, у дружењу и литерарном стваралаштву, уживало је око седамдесет малишана, међу којима је било и оних који лето као гости проводе у нашем граду.

Оливера Недељковић и полазници радионице

Захваљујући занимљивим језичким и литерарним играма, коришћењу савремених аудио и визуелних средстава у раду, али и стваралачкој атмосфери, млађи основци су активно учествовали у грађењу Света од речи, радионице која је имала за циљ да подсети учеснике на значај језичке културе, обогаћивања властитог речника и неговање читалачких навика као неизоставног дела свакодневног живота. Старији основци су у оквиру радионице Порука у боци подстакнути да се удаље од дидактичко-репродуктивног поступка при читању лирске песме, да је стваралачки тумаче и тако откривају њену лепоту и мноштво значења, али и да на тај начин траже властити песнички израз.

Оливера Недељковић и полазници радионице

На крају првог сусрета, на задовољство младих полазника, али и библиотекара који настоје да их охрабре како би слободније закорачили у чаробни свет књижевности и исказали свој литерарни и читалачки дар, прочитане су управо започете приче и тек настали стихови. Њихова маштовитост потврдила је изреку да ће онај који жели да пева, пронаћи своју песму, али и подстакла жељу да овакви сусрети прерасту у стална дружења и континуирани облик рада на Дечјем одељењу Библиотеке у Чачку.

деца на радионицирадионица радионица