Градска библиотека у Чачку и Одбор 57. Дисовог пролећа организовали су у четвртак, 25. јуна 2020. године у ОШ „Владислав Петковић Дис” у Заблаћу сусрет посвећен награђеним ученицима основних и средњих школа Моравичког округа, који су учествовали на литерарним конкурсима у оквиру овогодишњих Дисових свечаности.

Водитељ програма, библиотекар Дубравка Илић је истакла да је Библиотека као организатор манифестације, конкурсе за најбоље литерарне радове ученика основних и средњих школа МО расписала по 41. пут, а да су они успели захваљујући инспирацији младих, њиховој жељи за учешћем на лирском надметању, али и врло значајној иницијативи учитеља, наставника и родитеља најмлађих стваралаца. У петој деценији постојања први пут су ове године конкурси реализовани у електронској форми.

Када су у питању основне и средње школе на конкурс је пристигло 232 рада из 22 образовне установе, што потврђује спремност и жељу младих аутора и њихових ментора да у тешким временима стварају и негују праве вредности. И овог пута школа у Дисовом завичају, која и носи његово име, била је добар домаћин ученицима, наставницима и гостима који су желели да подрже младе на њиховој списатељској стази. Стога је у име свих ученика и запослених Милица Поповић, ученица осмог разреда, прочитала „Слово о школи”.

Присутнима се обратио директор Библиотеке и манифестације Дисово пролеће др Богдан Трифуновић и казао „овогодишњи конурс за основне и средње школе је веома успео, што потврђује број радова који је жири оцењивао. Веома је важно да наставимо ову мисију и да покажемо да је култура у фокусу без обзира на околности, да наставимо са ширењем лепе, писане речи и да вреднујемо оно што су нам претходници оставили”.

А након обраћања уследио је најсвечанији тренутак, додела диплома и књига најбољим младим ауторима. Затим су првонаграђени ученици прочитали своје радове и потврдили да иако жири није имао нимало лак задатак, да је донео добру одлуку. Вршњаци су најбољи и најстрожи критичари, а громогласни аплауз са сваки награђени рад је потврда да су млади ствараоци будући Дисови наследници.

Пре почетка официјалног дела лирских сусрета гости су обишли и огранак Библиотеке у Заблаћу.