Поводом Међународног дана писмености, у четвртак 8. септембра 2016. године у 14,00 часова у Позајмном одељењу за одрасле читаоце Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку, биће отворена изложба минијатурне књиге под јединственим насловом „Минијатура на зрну грашка“. Отварање изложбе чији је аутор др Дејан Вукићевић, библиотекар саветник у НБС је први програм са којим чачанска Библиотека учествује у обележавању Дана европске баштине у Србији 2016.

zrno

Изложбена поставка обухвата књиге микроиздања (микробиблоне, бебе, патуљке или књиге лилипуте, како их још зову), граничних димензија 100x100x100 mm, а које су део збирке минијатурне књиге Народне библиотеке Србије где је изложба најпре отворена 2014. године. Посетиоци у Чачку ће наредних дана моћи да погледају и минијатурне књиге које су део фонда чачанске Библиотеке, а којих има укупно петнаест. Једанаест публикација, углавном речника из читаве Европе припадају Библиотеци целини Јована Давидовића, посвећеног библиофила и колекционара чији је легат део завичајне збирке и проглашен је за културно добро од великог значаја, а преостале четири минијатурне књиге су из фонда Научног одељења.

Изложбу „Минијатура на зрну грашка“ отвориће др Дејан Вукићевић, аутор и др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке, а посетиоци ће моћи да је виде до 28. септембра.