Поетско-музичким програмом „На маргини са Краљем Чачка“ Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је и ове године обележила Светски дан поезије. Промоција је одржана у уторак, 21. марта 2017. године у препуном средњем холу Дома културе где је и  отворено 54. „Дисово пролеће“ под чијим окриљем је овај догађај уприличен.

Ненад Марић, мултиталентовани  уметник из Чачка, песник, кантаутор, музичар, сликар, који ствара под псеудонимом Краљ Чачка, је након дванаест година каријере, 2016. године, објавио  прву збирку поезије под називом „На маргини“ у издању ИК „Лом“  и деби албум„Земља снова“ у издању „Поп Депресије“ и „Одличног Хрчка“. То је био одличан повод да се представи збирка „На маргини“, проговори о односу поезије и музике, о снази данашње поетске речи, њеној егзистенцији у свакодневном животу као и на интернету.

 

 

 

 

 

Збирку песама „На маргини“ чини 33 песме и девет цртежа које је одабрао Флавио Ригонат, уредник издања. Уз љубавне мотиве Краљевом поезијом доминирају социјални коментар и осећај да цео свет егзистира на маргини.

Осим Краља Чачка о поезији и њеној симбиози са музиком још од времена трубадура и трувера говорио је песник и уредник „Трећег Трга“ из Београда, Дејан Матић. Публика је нешто више сазнала и о легендарним песницима и кантауторима, Бобу Дилану и Леонарду Коену као и Нобеловој награди за књижевност која је прошле године уручена Дилану, песнику рокенрола.

У три музичка блока Краљ Чачка је извео неколико композиција са албума „Земља снова“, понеку песму која ће се можда наћи на неком следећем албуму,  као и обраду чувене Коенове песме „Партизан“. Програм је водила Марија Радуловић.

Овогодишње Дисово пролеће ће  у 2017. још један програм посветити односу поезије и музике.  Омаж Рашку Јовичићу (1964-2004), песнику, певачу и оснивачу групе „За једну ноћ“ заказан је за средину маја.