Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ на   међународној конференцији у Вејхерову

„ДИСОВО ПРОЛЕЋЕ“ У ПОЉСКОЈ

Учесници пројекта испред споменика Јакуба Вејхера, оснивача града

На међународној конференцији „Ка југу“, коју је организовала од 9. до 13. маја 2011. године окружна и градска библиотека „Александар Мајковски“ у Вејхерову, окупили су се библиотекари из Пољске, Републике Чешке, Словачке и Србије. У петодневном дружењу показана је мултикултуралност Словена и богата делатност јавних библиотека у 21. веку. У пројекту „Ка југу“ осим домаћина из Вејхерова учествовале су и Покрајинска и  Универзитетска библиотека у Гдањску, библиотека у Лужину као и Кашубска заједница, Чешку је представљала библиотека из Хрудима, Словачку библиотека из града Бардејов, а Србију Градска библиотека Новог Сада и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ из Чачка. Пројекат „Ка југу“ средином прошле године осмислила је библиотека у Вејхерову а први међународни скуп словенских библиотека финансирала је Европска унија и Вишеградски фонд. Србија је једина учесница која не припада земљама Европске уније, али је на скупу оправдала поверење које су јој указале чланице Вишеградског фонда кога чине Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска.

Чачански библиотекари са замеником градоначелника Вејхерова

Град Вејхерово доделио је захвалнице учесницима пројекта „Ка југу“

Скуп  библиотека у Вејхерову кроз радну конференцију „Јавне библиотеке 21. века“, манифестацију „Дан словенских култура“, посете кашубској заједници у Лужину и Гдањску, обиласком културних, историјских и природних знаменитости северних градова Пољске и дружењем, показао је велике сличности словенских култура, па се већ родила идеја о наставку сарадње ових словенских земаља и прикључивању других.

Чачани  испред библиотеке „Александар Мајковски“ у Вејхерову

Србију на конференцији у Пољској  представљи су чачански библиотекари Даница Оташевић, Маријана Лазић и Александар Вукајловић и Зденка Валент Белић из Градске библиотеке у Новом Саду. Даница Оташевић, директор песничке манифестације  „Дисово пролеће“, говорила је о улози библиотеке у популаризацији културе и „Дисовом пролећу“ као културолошком феномену Србије, Александар Вукајловић представио је Дигиталну библиотеку и домене дигитализације Градске библиотеке у Чачку док је Маријана Лазић учествовала у ревијалном делу програма када је на језицима земаља учесница приказана поема „Пан Тадеуш“ пољског песника Адама Мицкијевича. Радови чачанских библиотекара изазвали су велику пажњу учесника и дискусију што говори да српско библиотекарство у професионалном смислу не заостаје од земаља чланица Европске уније, али су у великом закашњењу када је реч о простору намењеном за рад библиотека, техничкој и другој опремљености.

Представници Словачке и Србије на конференцији „Јавне библиотеке 21. века“

Велики допринос реализацији овог међународног пројекта дали су директорка

вејхеровске библиотеке Данута Балцерова, Евелина Мађарчик-Плебанек, координатор пројекта, и  др Душан Пажђерски, новосађанин, професор на катедри за српски језик Универзитета у Гдањску и промотер културе мањинске заједнице Кашуба.

Чачани са др Душаном Пажђерским у Универзитетској библиотеци у Гањску

Даница Оташевић говори о феномену манифестације „Дисово пролеће“

Даница Оташевић, Александар Вукајловић и Маријана Лазић на обали Балтичког мора

 

Дан Словенских култура у Вејхерову

 

Учесници и посетиоци конференције

Пољаци, Словаци, Чеси и Срби заједнички су промовисали културу својих народа