Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ била је један од 483 излагаача   на 59. сајму књига, који је одржан од 26. октобра до 2. новембра 2014. у Београду. Први излазак на велику берзу књижевне продукције са 406 домаћих и 77 иностраних учесника и око 90.000 посетилаца, био је успешан. Градска библиотека представила се изложбом под називом „Пола века Дисовог пролећа у Чачку“ која је била постављена у хали 2, ниво б, и која је на најбољи начин одсликала зашто је ова манифестација песништву и песнику Владиславу Петковићу Дису у част својеврсна институција културе. Изложени плакати су скуп неколико изложби: изложбе „С невиних даљина“, аутора Оливере Недељковић која је пре три године постављена у Паризу, изложбе „Код вас је пролеће“, аутора мр Маријане Матовић, припремљене прошле године поводом пола века манифестације, и овогодишње изложбе „Путовање у средиште себе“ коју је за лауреата Ану Ристовић приредила Марија Радуловић.

slike-042

       Дисове свечаности са лауреатима Аном Ристовић (Дисова награда) и Јаном Алексић (награда „Млади Дис“) имале су београдску промоцију 28. октобра у арени хале 1. Дисове стихове је овом приликом казивао новинар РТС-а Славко Белестлин, а Даница Оташевић, директор Библиотеке, говорила је о Дисовој манифестацији у Чачку која је заједничко име за све књижевнике и уметнике који су пореклом из овог града и који су оставили дубок траг у српској култури. Да промоција „Дисовог пролећа“ на овогодишњем сајму књига буде празник за око и ухо осим песникиња постарали су се и Чачани Зоран Бранковић, кантаутор и руководилац фестиваала „Јаракова гитара“, као и млада глумица Драгана Милошевић.

slike-039

Овој сајамској свечаности присуствовали су поред бројних поклоника поезије и библиотекара и представници града Чачка са помоћником градоначелника Александром Дачићем и потпредседником скупштине Владаном Милићем на челу. Наступ Градске библиотеке на Сајму књига може да подстакне и друге чачанске издаваче да се наредне године уз подршку града заједнички представе на овој највећој светковини писане речи, јер је Чачак традиционално развијено средиште графичке инудстије.

slike-019slike-032

         Део своје богате издавачке понуде, где доминирају књиге лауреата Дисове награде, првенци младих песника и часопис „Дисово пролеће“, Градска библиотека изложила је на штанду Заједнице матичних библиотека, а многи посетиоци могли су да добију и књигу на поклон. Великом празнику књиге присуствовало је 28. октобра и петнаест библиотекара чачанске библиотеке и одабрало нове наслове за своје читаоце.

slike-047

     Први Дисов београдски траг је песма „Идила“ објављена 1. јула 1903. године у „Српском књижевном гласнику“, потписана псеудонимом Dis. У престоницу слабуњав, сиромашан младић, без пара, са четири разреда гимназије без положене матуре, дошао је из Чачка где му је била породица, или, пак, Зајечара где је учио последња два разреда. Подсетница са три латинична слова која је кружила београдским књижевним круговима и кафанама најавила је једно ново песничко име коме није било дато да живи без бола и патње. Београду се песник Владислав Петковић Дис (1880-1917), који је поделио судбину народа у два балканска и Великом рату из кога се није вратио, одужио песмама „На Калемегдану“ и „ Уздах са Дунава“, а српској књижевности подарио је збирке песама „Утопљене душе“ и „Ми чекамо цара“.

slike-119