Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ обележила је 9 марта свој дан уручивањем награда најбољим читаоцима Одељења за одрасле и проглашењем најбољих библиотекара у 2014. години. Рођендан песника Диса, 10. март, Библиотека је узела за свој празник, када традиционално почињу Дисове свечаности и сабирају се резултати из претходне године. Читалачка породица Градске библиотеке увећана је за 566 нових чланова и броји 6766 корисника. У претходној години прочитано је 193.714 књига и 19.832 часописа и новина и услужено 84.847 корисника. У четири огранка на селу уписано је 1.207 чланова а укупно је коришћено 213.577 публикација. Сајт библиотеке посећен је 108.752 пута, а дигитализовано је око 20.000 страница разноврсне грађе.

 DSC_0744

Од свих резултата постигнутих у протеклој години директор Даница Оташевић истакла је представљање Градске библиотеке и „Дисовог пролећа“ у Темишвара међу Србима у Румунији, наступ на 59. Међународном сајму књига у Београду са изложбом „50 Дисових пролећа“ и промоцијом лауреата Ане Ристовић и Јане Алексић, као и учешће у пројекту Еуропеане „Мобилизација сећања“ у оквиру кога су изабране само три библиотеке из Србије. За један дан Градска библиотека прикупила је, а потом дигитализовала, 2.200 страница материјала и забележила 91 причу коју су потомци учесника Великог рата са подручја Моравичког округа и Пожеге приложили Европској дигиталној библиотеци.

Ласкаву титулу најбољи читаоци Одељења за одрсле, који су награђени књигама и бесплатним уписмом, понели су: Ружица Пауновић, Надица Аврамовић, Марија Ђуровић, Драгана Рољевић, Сања Ћирић, Јасмина Ђуровић, Сања Стишовић и Иван Ерић.

DSC_0714

 Из успешног тима од 26 стално запослених у Градској библиотеци и четири на одређено време за најбоље проглашени су Наташа Кривачевић Поповић, виши библиотекар, и Снежана Планић, самостални књижничар. Оне су награђене за унос у електронску базу референсне литературе Научног одељења, старе и ретке књиге и вредних публикација из библиотеке целине учитеља Божидарке и Миливоја Филиповића која је проглашена за културно добро од великог значаја за Србију.

DSC_0735