Чачак се и ове године представио на јубиларном Београдском сајму књига као важан културни и издавачки центар на мапи Србије. Осим промоције издавачких кућа „Пчелице“ и „Легенде“ на чијим књигама стоји Чачак као место издања и које су имале своју публику у току седам сајамских дана, велики публицитет изазвао је 31. октобра у 17 часова наступ Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ на платоу Милоша Црњанског у Хали 1.

slike-056

Градска библиотека представила је лауреате 52. Дисовог пролећа, песнике Сашу Радојчића, добитника Дисове награде, и Машу Сеничић, овенчану овогодишњом наградом „Млади Дис“. На сајамску трпезу Библиотека је приложила књиге „Дуге и кратке песме“ Саше Радојчића и, за овај празник писане речи, штампану збирку „Океан“ Маше Сеничић. Песничка манифестација „Дисово пролеће“ у својој полувековној историји подарила је српској књижевности кроз едиције „Књига госта“ и „Токови“ 74 књиге, 40 књига лауреата Дисове награде и 34 песничка првенаца младих аутора. Управо о значају и доприносу „Дисовог пролећа“ српској култури, а посебно поезији, говорили су песник Војислав Карановић и Даница Оташевић, уметнички директор манифестације.

slike-078 slike-116

Светлост књижевне јавности усмерена је на стваралаштво Саше Радојчића од   почетка марта када је жири ( Васа Павковић, др Ђорђе Деспић и проф. др Горан Максимовић) саопштио одлуку о добитнику Дисове награде за 2015. годину. Награду која је уручена лауреату 29. маја у Чачку пратило је и објављивање књиге, часописа и каталога за изложбу. Награда „Млади Дис“ отворила је „врата олуји коју једино поседује“, тј. младој Маши Сеничић“, која је на потску сцену ушла „брзином од девет зарез осам метара у секунди“. О несумњивом таленту Маше Сеничић, по образовању драматурга и сценаристе, на 60. Сајму књига говорио је у суботу Војислав Карановић, који је за књигу „Океан“ написао поговор. Даница Оташевић истакла је помоћ локалне заједнице у афирмисању културне баштине Чачка, што је потврдило и присуство помоћника градоначелника Александра Дачића и Драгана Николића на београдској промоцији. Средства за штампање награђених књига обезбедили су Министарство за културу и информисање и Чачанска банка а.д. Учешће Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у званичном програму овогодишњег јубиларног Сајма књига потврда је рада ове установе и сталне бриге за очување културних вредности и завичајног наслеђа.

slike-135 slike-146

          Лауреати су имали свој поетски узлет, Саша Радојчић још један у низу, а Маша Сеничић ватрено песничко крштење. Несумњиво од свих актера промоције очекују се нове књиге и уздарја на пољу културе и уметности.