Оно што је поезија у књижевности, то је воћарство у пољопривреди, па не чуди велико интересовање публике из чачанског краја, али и целог региона за промоцију књиге о технологији гајења, заштите и прераде боровнице која је одржана у Малој сали Градске библиотеке у четвртак, 1. октобра.

Књига „Боровницаˮ аутора др Александра Лепосавића и др Дарка Јевремовића је јединствена научна монографија репрезентативног садржаја која је на различите начине посвећена свима који се баве проучавањем, узгојем или желе да започну производњу ове врсте.

Монографија је подељена у 13 поглавља, а тематика сваког поглавља је темељно обрађена са научног аспекта. Аутори се баве условима за гајење и производњу, технологијом производње садница, процесом подизања и неге младих засада, као и заштитом, врстама болести, гајењем у органском поступку, бербом, чувањем плодова и начинима прераде. На крају, дати су оријентациони финансијски предрачун за подизање засада, као и месечни календар радова у њима.

О књизи чији је издавач Научно воћарско друштво Србије говорили су аутори монографије и рецензенти др Зоран Кесеровић, редовни професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, др Татјана Вујовић, научни саветник Института за воћарство у Чачку, др Тања Васић, доцент Пољопривредног факултета у Крушевцу и др Бранко Поповић, научни сарадник Института за воћарство у Чачку.

Рецензент др Зоран Кесеровић рекао је да оваква монографска дела доприносе развоју воћарства које је последњих 15 година доживљава експанзију. Др Татјана Вујовић је говорила о свеобухватности књиге коју могу користити студенти, истраживачи, произвођачи… Др Тања Васић се осврнула на заштиту засада и штеточине које нападају саднице боровнице, а др Бранко Поповић је истакао да је врло битно што је боровница добила на актуелности, јер сваки почетак је тежак, а сада постоји могућност да ова култура постане национални бренд.

Аутори др Александар Лепосавић и др Дарко Јевремовић су захвалили свима који су помогли да ова монографија угледа светлост дана. Лепосавић је истакао важност кооперативности са произвођачима и да ниједан пројекат не би био успешан да није било људи који су били спремни да се упусте у подизање засада.

Ово је први програм након пресељења у нову зграду Библиотеке који промовише завичајно стваралаштво стручњака из области пољопривреде, технологије гајења, заштите и прераде воћа. С обзиром на одличну сарадњу релевантних институција са Градском библиотеком и велико интересовање публике овакви садржаји и у будуће ће бити заступљени у програмској шеми Библиотеке.