Изложба „Библиотеке Моравичког округа” отворена је у четвртак, 15. августа у Галерији Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу. Ова поставка је настала захваљујући иницијативи библиотекара, чланова Подружнице Моравичког округа Библиотекарског друштва Србије, са жељом да током XV Међународне конференције БДС која је одржана прошле године у Чачку, колегама из земље и иностранства представе један део богате библиотечке традиције која се везује за град Чачак и три општине и места која гравитиријау ка њима.

На насловном плакату истакнуте су све регистроване библиотеке, укупно 62, било да су јавне, специјалне, школске или академске установе у МО. Ова поставка је прва изложба оваквог типа у нашем округу у којој су заступљене све четири јавне библиотеке из Горњег Милановца, Ивањице, општине Лучани у Гучи и Чачка, потом специјалне библиотеке Народног музеја у Чачку и Музеја рудничко-таковског краја. Представљене су и четири школске библиотеке, једна вискошколска, као и рад у огранцима, у срединама мањим по броју становника и корисника, али не и по квалитету рада.

Захваљујући доброј сарадњи колега из 11 библиотека, умрежености и заједничком одабиру сегмената који илуструју плодонсан рад, тим који су чинили запослени Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” дизајнер плакта Љубиша Ћирковић, библиотекари Марија Радуловић, Дубравка Илић и Тања Вуковић уз свесрдну подршку менаџмента установе успели су да реализују изложбу.

Присутне је поздравио, у улози домаћина, директор Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић истакавши да је у Горњем Милановцу најстарија установа културе Библиотека и да се нада да ће у будућности бити више пројеката које ће повезати установе културе Моравичког округа изразивши посебну жељу да сарадња са Градском библиотеком у Чачку буде још интензивнија.

Колико је значајна библиотечка мрежа и реализација једне овакве изложбе истакао је председник БДС и директор чачанске Библиотеке др Богдан Трифуновић. Он је казао да је за сваку похвалу иницијатива Подружнице БДС МО и да није лако да се људи окупе око једне идеје и изведу је до краја, али да је ова изложба пример да је то могуће и да ће након представљања јавности у Горњем Милановцу она бити приказана и у другим општинама.

Марија Петковић, председница Подружнице МО се надовезала на Трифуновићеве речи и подестила да се од 2016. године на редовним састанцима и окупљањима Подружнице разговара о важним питањима унапређења рада у библиотечко-информационој делатности и пројекту који би окупио већи број чланова Подружнице. Материјализована идеја заједничког рада је изложба „Библиотеке Моравичког округа”  и с обзиром на то да није могуће да сви виде изложбу, а књига је медиј који је доступнији ширем аудиторијуму у овогодишњем часопису „Слово Ћирилово” биће објављен рад о изложби.

Програм је обогатио наступ вокалне солисткиње Мине Матијашевић која је извела нумере „Заспо Јанко” и „Не ломи ми лојзе”. Изложба ће бити отворена до 2. септембра 2019. године.