Међународни дан књиге и ауторских права 23. април био је у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у знаку две изложбе: једне  посвећене 450-годишњици од рођења  Вилијама Шекспира, а друга је сведочила  ретким публикацијама и документима из библиотечке целине Миливоја и Божидарке Филиповић  о Првом светском рату.  Изложбе је отворила Станислава Пак Станковић, саветница председника Републике Томислава Николића.

Picture-173

      „Незнање је проклетство, а знање нас носи на крилима до небеских висина“, цитирала је овом приликом Шекспира саветница Пак Станковић. Она је истакла да  се „љубав према књизи гради одмалена, мада никада није касно да се почне са читањем, а књига  данас не мора да се чита само у папирном, већ може и у електронском издању.“

         Picture-116

„На нама је да мотивишемо и инспиришемо младе да читају како би се што боље образовали и били ментално здрави. То је један од разлога што смо изабрали  да посетимо чачанску библиотеку на овај велики дан књиге,  будући да она годинама успешно промовише љубав према читању не само у граду него и на сеоском подручју дајући деци из рурарне средине иста права на образовање и знање.Књига нам храни душу, изоштрава ум, лечи досаду, доноси мир и гради машти“, казала је Станислава Пак Станковић одајући признање Градској библиотеци и директору Даници Оташевић  на досадашњим резултатима.

„На Светски дан књиге Министарство културе обрадовало је српске библиотекаре списком од 2.267 наслова књига од 239 издавача и дистрибутера од којих треба да изаберу  публикације за своје установе. Градска библиотека има буџет од 923.000 динара, 200.000 већи него претходне године,  и  нове књиге умногоме ће побољшати  фонд и обрадовати читаоце“, саопштила је лепу вест Даница Оташевић.

Picture-103Picture-141

        Свечаност обележавања Светског дана књиге почела је песмом „Сећање“ Владислава Петковића Диса коју је казивала Биљана Раичић, библиотекар. Изложбу „Завештање за вечност“ посвећену обележавању Великог рата у коме  је учествовао  активно и  учитељ Мливоје Филиповић поставила је мр Маријана Матовић. Из библиотеке целине која је недавно проглашена за културно добро од великог значаја издвојене су само ретке и старе публикације које се односе на овај период, као и личне Филиповићеве бележнице, каталог и печат. Изложбу „Чудесна реч Вилијама Шекспира“ припремили су Тијана Мутавџић и Љубиша Ћирковић. Аутори су осим књига великог  писца трагедија, комедија и сонета показали и присуство Шекспира  на српским просторима од првих превода, поставки у позориштима, до извођења драме „Ричард Трећи“ у Чачку 1976. године.

Picture-144Picture-149

          Саветница Станислава Пак Станковић поклонила је лично библиотеци књиге „У потрази за мудрошћу“ и Енциклопедију крвних група, а као уздарје, по старом каталонском обичају, домаћини су јој поклонили ружу и сабране песме Владислава Петковића Диса „Са заклопљеним очима“.

Picture-169