Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ програмом „Живот као завештање“, који ће бити одржан у петак, 3. априла у Галерији Народног музеја у 19 часова, обележиће век од смрти Надежде Петровић, рођењем Чачанке, свестране уметнице високог моралног интегритета, патриоте и хуманисте. Сликарка, родоначелница српске модерне ликовне уметности, прва жена фотограф, зачетник ликовне критике, оснивач и добри дух уметничких и патриотских друштва, покретач прве југословенске уметничке колоније преминула је као ратна болничарка у Ваљеву пре тачно сто година, 3. априла 1915. године.

NADEZDA

Успомену на њено дело и животни подвиг у родном граду на достојан начин негују чачанске институције културе, у првом реду Уметничка галерија која носи њено име, али и свe онe организације, удружења и појединци који разумеју врхунске досеге уметничког дела и непроцењивост личне жртве Надежде Петровић. Њима се придружује и чачанска Библиотека која носи име песника Диса, сликаркиног савременика, који је и сам нестао као жртва Великог рата.

Учесници програма ће, уз презентацију фотографија из породичног албума Димитрија и Милеве Петровић, који су прве године свог брака провели као просветни радници у Чачку, подсетити на значај ове породице и бројне таленте њихових свестраних потомака. Библиотекари чачанске Библиотеке ће одабраним текстовима скренути пажњу на књижевну делатност чланова угледне породице Петровић, у којој су значајан допринос уметности речи дали отац Димитрије, син Растко, као и кћери Надежда, Милица и Анђа. У склопу овог програма, драмска уметница Весна Павловић извешће кратку монодраму насталу драматизацијом одломка из романа Време смрти Добрице Ћосића, који је на страницама посвећеним ваљевској ратној болници и Надежди Петровић, славну уметницу и хероину назвао дивним женским чудом.