Жири Дисове награде за 2011. годину, у саставу Саша Радојчић (председник), Радмила Лазић, Драган Хамовић, Драган Бошковић и Александар Лаковић, на конференцији за новинаре одржаној у Чачку 9. марта 2011. године, објавио је да је Дисову награду за 2011. годину добио једногласно песник Живорад Недељковић.

Живорад Недељковић (Краљево, 1959), песник и уредник песничких књига.
Од 2002. године ради као уредник у издавачкој делатности Народне библиотеке “Стефан Првовенчани“ у Краљеву.
Објавио је књиге песама: Погрешна прогноза (1991),награђени рукопис на Дисовом конкурсу за прву књигу коју је објавила Градска библиотека у Чачку, Мајка (1994), Тутин и још педесет песама (1998), Језик увелико (2000), Тачни стихови (2001), Сушти послови (изабране и нове песме, 2002), Негде близу (2003), Други неко (2005) и Овај свет (2009).
За књигу Тачни стихови добио је Змајеву награду Матице српске и награду Бранко Миљковић, а награду Ђура Јакшић за књигу Негде близу 2004. године. За књигу Овај свет Живорад Недељковић добио је награду Меша Селимовић (2010).
Поводом Змајеве награде за књигу Тачни стихови објављен је зборник радова „Поезија Живорада Недељковића“ (2003).
Песме су му превођене на енглески и пољски.
Живорад Недељковић живи у Чачку.

 

Одлука жирија

На основу чланова 9. и 10. Правила о организовању песничке манифестације Дисово пролеће, жири за доделу Дисове награде у саставу: Саша Радојчић, председник, Радмила Лазић, Драган Хамовић, Драган Бошковић и Александар Лаковић, на састанцима одржаним 17. фебруара у Београду и 9. марта 2011. године у Чачку једногласно је донео

ОДЛУКУ

да се Дисова награда за 2011. додели песнику Живораду Недељковићу.

Допринос Живорада Недељковића српском песништву огледа се пре свега у умешности са којом овај песник осликава свет малих ствари и тако га спасава од потонућа у пролазно и неважно. Топлих осећања, увек спремна да изведе пред читаочевим оком мало чудо епифаније, Недељковићева поезија се успоставља и као отклон од преовлађујућих катастрофичних и катаклизмичких визија савремености. Она налази вредност у стварима и појавама преко којих олако прелазимо у свету којим доминирају императиви брзине и циљне рационалности. Без патетике, прецизним а у исти мах изразито сликовитим говором, Недељковић је испевао похвалу оним аспектима света који обично остају изван великих захвата историје и великих речи којима се ти захтеви накнадно оправдавају. То га чини једним од најзначајнијих гласова савременог српског песништва.

Одлука жирија Дисове награде 2011.

Жири Дисове награде 2011

Жири Дисове награде 2011

Живорад Недељковић

Проглашење добитника Дисове награде