На конференцији „Зелени преокрет: циркуларна економија уметности и културе” која се одржава 28. и 29. септембра у Градској библиотеци Чачак биће речи о изазовима у постизању зеленог заокрета културне политике кроз различите програмске активности.

Током два дана биће организоване три радне сесије као и инфо-сесије и панел-дискусије на којима ће више од 40 професионалаца из области културе, уметности, медија, науке, економије и образовања имати инспиративна излагања. Неки од циљева скупа су представљање стратешког оквира, важности улоге уметника и професионалаца у култури у решавању еколошких питања, као и различите уметничке праксе које промовишу зелени приступ у креативним процесима.

Осим радног дела Конференције сви који током ова два дана буду у Чачку моћи ће да присуствују и богатом пратећем програму који између осталог укључује пројекције филмова са еколошком тематиком снимљених на Кампу Интеракција као и остварења која су приказана на Белдокс фестивалу, потом отварање изложбе радова, експоната и фотографија инспирисаних очувањем животне средине, а који  су настали током летњих радионица у чачанској Библиотеци, промоцију часописа „Национална географија” и књига за најмлађе издавачке куће Data Status.

Конференција ће отворити низ могућности за сарадњу, едукацију и размену идеја као и представљање или покретање локалних акција и националних и међународних пројеката у културним и креативним индустријама.

„Зелени преокрет” реализују Градска библиотека Чачак и Деск Креативна Европа Србија у оквиру пројекта „Чачанска родна – Чачак национална престоница културе 2023”, уз подршку Министарства културе Републике Србије и Града Чачка. Детаљан програм  можете погледати на следећем линку https://cacak-dis.rs/zeleni-preokret/.