Др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” Чачак, учестововао је на стручном самиту у Амстердаму у организацији Европске културне фондације (European Cultural Foundation) и Јавне библиотеке у Амстердаму (OBА) од 25. до 27. септембра. Повод за учешће била је презентација резултата пројекта „Вода здраво за готово” коју у 2024. години реализује чачанска Библиотека, а коју је Европска културна фондација подржала уз још 56 пројеката из Европе. Претходне године Библиотека је успешно конкурисала са пројектом Water Care in a Creative Way на програму The Europe Challenge 2023 (Европски изазов 2023), који од 2021. године спроводи Европска културна фондација, са циљем подизања свести јавности о потреби чувања свеже воде као примарног ресурса кроз активности на пољу едукације јавности, заговарања и озелењавања зграде Библиотеке у Синђелићевој улици.

dr Bogdan Trifunović

Након шест месеци рада на реализацији активности које су укључиле предавања, радионице, јавне часове, излете, израду промотивног материјала на српском и енглеском, анкетирање јавности, озелењавања простора Библиотеке, формирање еко-кутка у физичком и виртуелном простору и др, пројекат је успешно представљен пред аудиторијумом од скоро 200 професионалаца у култури, уметника и представника Амстердама, Европске културне фондације и Европске Уније. Слоган пројекта „Вода здраво за готово” ((Don’t) Take water for granted) представљен је уз образложење да позитивне промене у друштву могу да крену од иницијатива и активности јавних установа које могу бити узори свим појединцима. Зато је као кључна порука чачанске презентације у Амстердаму издвојена реченица „Вода нема алтернативу, али људи имају избор.” Директор Трифуновић је представио моделе инфо-табли које у јавном простору информишу и едукују јавност о потреби бољег управљања водним ресурсима као и да се брига о води тиче сваког појединца. Поред тога заинтересовани су могли да преузму брошуру о активностима и резултатима пројекта на енглеском језику, да претраже наменски веб-сајт Еко-зона настао током реализације пројекта и прегледају анимирани филм „Море ме морске море” који су урадили полазници поетско-еколошке радионице у сарадњи са библитекарима Градске библиотеке Чачак .

The Europe Challenge 2023

Презентација пројекта одржана је у просторијама Јавне библиотеке у Амстердаму, једној од најмодернијих и најлепших библиотека у Европи, где су учесници самита имали прилику да присуствују низу радионица, предавања и дискусија, нарочито у вези будућности библиотека као јавних установа културе. У фокусу су биле теме одрживог развоја, везе између културе, циркуларне економије и екологије, али и трансформација библиотека у центре за подршку својих заједница, нарочито за особе којима су библиотеке последња уточишта од све стресније свакодневице.

The Europe Challenge 2023

Градска библиотека Чачак овом приликом захваљује Европској културној фондацији на подршци, као и Граду Чачку, Јавном предузећу „Градско зеленило”, Центру за промоцију науке, Туристичкој организацији Чачак, Природњачком центру у Овчар Бањи, Фестивалу здравог духа, предузећу „Дринско-лимске ХЕ”, чачанским основним и средњим школама, библиотекарима и многобројним појединцима који су узели учешће у пројекту.