Током зимског распуста школарци су у фиоке (а не фијоке) својих радних столова одложили свеске и школске обавезе, а из њих извадили добру вољу и жељу за дружењем и знањем. Да се распуст може провести на другачији или друкчији, а занимљив начин, показали су старији основци који 16. и 17. јануара нису остали код куће (а не кући), већ су дошли у нашу „Малу школу правописа”. Неко је дошао сам, а неко са другом из одељења, али нико није стигао са аутомобилом, већ само аутомобилом.

Pravopis

Заједно смо откотрљали апостроф од с и к, урезали цртицу на ауто-путу и фото-апарату, раздвојили да ли и са мном, научили да кафа не може бити за понети, већ само за успут, за ношење или да се понесе, свезали смо заузврат у једну реч и још много тога. Је ли исправно рећи ролшуе или рошуле, рендген или ренген, боранија или буранија и зашто је правилно карниша, а не гарнишла, често се запитају и одрасли а не само деца.  Зато је ова образовна радионица осмишљена тако да се на сликовит и забаван начин деци укаже на најчешће грешке које праве у писању и говору. Ученици су се, такође, подсетили шта су германизми, англицизми и романизми и како се правилно пишу речи страног порекла.

Pravopis

Инспирацију су, између осталог, библиотекари пронашли у „100 Сизифових правописних правила” аутора Бојана Јокановића, а да учење граматике не мора бити компликовано  показали су мали-велики сизифовци и улили наду да постоје они који ће убудуће језик неговати. Исправивши неколико грешака, а не грешки, учесници радионице научили су да се не пише увек онако као што се говори, већ онако како је ваљано. На крају другог сусрета кроз квиз знања радионичари су доказали да владају језичком културом и да котрљање правописног камена на врх или наврх брда није био узалудан посао. „Мала школа правописа” тежила је да покаже колико је култура говора и писања важна за сваког појединца и како је очување матерњег језика обавеза свих његових говорника.

Pravopis

Полазна основа за ову зимску радионицу била је активност коју су пре две године осмислили библиотекари Марија Радуловић, Тања Вуковић и Владимир Симић. У допуну правила овогодишње „Мале школе правописаˮ укључила се и Ирена Планинчић, а помоћ у организацији су пружиле колеге из Одељења за децу и младе.