Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ оганизовала је у понедељак, 1. децембра 2014. године гостовање писца за децу Дејана Алексића, за 230 ученика нижих разреда матичне Основне школе “Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца, као и из свих шест четвороразредних одељења ове школе из Катрге, Остре, Мојсиња, Доње Горевнице, Бечња и Вујетинаца.

slike-034

       Задовољство да упознају Дејана Алексића, једног од најпознатијих савремених писаца за децу, и да први час на почетку радне седмице започну стиховима и смехом, имало је најпре 27 ученика четвороразредне школе у Катрзи. Малишани су уживали слушајући стихове о “дугмету без капута“, показали како су успешни у решавању загонетки, а аплаузом су пропратили необичне “огласе“ које им је из своје најновије књиге поезије “Мали огласи и још понешто“ писац прочитао. Домаћини су заузврат гостима поклонили програм који су сами припремили, а сусрет је завршен уз бомбоне и позив да им писац што пре поново дође.

 

slike-025slike-060

И у матичној школи у Мрчајевцима, овог понедељка одржана су два необична часа рецитовања и доброг расположења, а уместо учитеља, оцене су смехом и аплаузом делили ђаци. Видно обрадовани другачијим радним даном, са писцем су се најпре дружили ученици првог разреда из Мрчајеваца, као и малишани из осталих пет издвојених одељења, који су заједно са својим учитељима дошли у матичну школу. Смехом су наградили “Мале огласе“, а бурним аплаузом своје другаре који су заједно са писцем извели игроказ на стихове “Кад се разболео Петак“, и надметали се у брзом рецитовању.

slike-103slike-098

   Ученици другог, трећег и четвртог разреда мрчајевачке школе испунили су школску трпезарију до последњег места, и бурним одобравањем и смехом наградили Дејана Алексића, који није штедео стихове. Посебно одушевљење и жељу да сви учествују, показали су за такмичење у решавању загонетки, које је потрајало и дуже од школског часа.

slike-100slike-120slike-111

       Чачанска библиотека је гостовањем писца наградила ученике мрчајевачке школе, од којих су многи вредни читаоци огранка у овом месту, а оне који то још нису, стиховима и лепим речима позвала да то што пре постану. Библиотека је овим програмом такође дала свој допринос обележавању јубилеја школе у Катрзи, која ће 2016. прославити 90 година рада.