Програм посвећен промоцији познатих и награђиваних, али и поетских гласова који тек очекују афирмацију властите вредности, на коме је Удружењe писаца Крагујевца представило зборник „Ђурђевданско састајање” одржан je у петак, 22. децембра у Градској библиотеци Чачак. О темама, мотивима, начину настајања овог дела, као и песницима у њему заступљеним говорио је песник Александар Лаковић. Приређивачи публикације су песник Раденко Бјелановић, председник Удружења, који је овом приликом и казивао своје стихове и поета Петар Тодоровић, адвокат по професији.

Udruzenje pesnika Kragujevca

Зборник је, између осталог, замишљен као сведочанство традиционалног песничког окупљања у Шумадији, а поводом прославе градске славе Ђурђевдана, одржане баш у години када је организатор песничког састајања и издавач овог зборника – Удружење писаца Крагујевца, прославио 75 година постојања књижевног клуба. Лаковић је током вечери напоменуо да „публикација сабира песме и поеме 72 аутора чија су поетска сочива постављена у дубоку старину и не поседују само продорност и корективност погледа, већ искуство, знање и емоције у којима се могу пронаћи путокази до сада изневераваниˮ. Иако су садржајно, стилски и језички узајамно блиски, међу објављеним поетским гласовима очита је дисперзија и по емоцији, и по поступку. Оно што је заједничко свима је непристајање на стварност, из чега произилази бег у интертекстуалност, имагијацију, традицију и фолклор, фантастику, иронију.

Udruzenje pisaca Kragujevca

Поред поменутих, своје версе казивала је и Гордана Боранијашевић, која је зборник оплеменила неколиким песмама, као и Драгутин Ђукић, по вокацији биолог, а по самоопредељењу песник. Да антологијска збирка обухвата и љубавну поезију посведочили су Душко Бабић и Мајо Даниловић. Према речима учитеља, песника и романописца Зорана Ранитовића, нема бољег места где се може говорити о Морави до града који лежи на њеној обали, и зато се он представио песмом која слави ову реку.

Udruzenje pisaca Kragujevca

На списку признања чији је носилац Милан Лукић наилазимо и на награду „Владислав Петковић Дис” коју је добио 1993. године за своју прву збирку, а овом приликом прочитао је управо једну од тада награђених песама. Братислав Р. Милановић, песник, романописац, новинар, књижевни критичар и преводилац, представио је неке од својих седам песама објављених у књизи. „Младост је срећна јер за њу постоји будућност”, речи су чувеног руског писца Николаја Васиљевича Гогоља, којима су напослетку најављени и најмлађи песници овог кљижевног клуба Петар Тодоровић и Жарко Радовић.

Упутивши на биографије и поетске пасаже песника, кроз програм посвећен ритмичком стварању лепоте у речима – поезији, провела је библиотекар Душица Брковић.