У циклусу зимских радионица које организује Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ у последњој недељи зимског распуста одржана је географска радионица под називом „У Будиму граду, чудно чудо кажуˮ. Ова радионица била је намењена ученицима виших разреда основне школе који су имали прилику да се кроз радионичарске активности упознају са фолклорним и културно-историјским наслеђем Мађарске. Наиме, уз помоћ дипломираног географа и библиотекара Биљане Арсић, водитеља радионице, млади су током првог сусрета уронили у свет етнографских музеја на отвореном, приказани су им локалитети светске културне баштине који се налазе у главном граду Будимпешти. Сазнали су да се у Сентандреји крије бисер српске духовности и културе. Видели су како изгледају неке од величанствених грађевина и живописних двораца.

Радионица је обухватала и интерактиван процес, те су поред презентације локалитета млади имали прилику да попуњавају тзв. неме карте, да се сналазе користећи туристичке планове Будимпеште и да погађају појмове у игри асоцијација. Радионичари су се током сусрета упознали и са традицијом соколарења, али и сазнали шта је то маћо вез и када се користи бушара. На последњој радионици уприличено је и онлајн укључење Сашке Аћимовић, библиотекара у пензији и лиценцираног туристичког водича из Будимпеште. Између осталог, она се присутнима обратила на српском и мађарском језику што се младима посебно допало јер су научили и неколико речи на нимало лаком, мађарском језику.

Када су проширили и стекли нова знања, успешно решили задатке и научили по неку нову реч, радионичари су пробали и добош-торту, посластицу спремљену по традиционалном мађарском рецепту, за коју је тражено и парче више.

Боравак у пријатној атмосфери Библиотеке, дружење са вршњацима, проширивање знања о географским одликама, историји и култури Мађарске, уз незаобилазни такмичарски дух још једном је потврдио да млади воле овакве активности и да са нестрпљењем очекују  наредну географску авантуру.