Поводом 130 година од рођења Момчила Настасијевића у  петак, 19. априла у Градској библиотеци Чачак одржано је предавање „Песник као муза”. Кроз биографску презентацију базирану на успоменама његове браће, као и кроз приказ портрета песника Настасијевића, публику су водили виши кустос, историчар уметности Ана Ранковић и виши билиотекар Музеја рудничко-таковског краја Мирјана Глишовић.

Momčilo Nastasijević

Рад Музеја који баштини Легат Настасијевића умногоме је посвећен породици која је позната по изузетном уметничком дару и богатом стваралачком опусу. Мирјана Глишовић, посредством живописних сећања која су о песнику забележила његова браћа, представила је родослов породице која се, обухваћена ратним збивањеима, кретала од Призрена, преко Охрида, до Србије и Горњег Милановца. Момчилов пут обележили су родни Милановац, Чачак и Београд где се школовао и где се, између осталог, упознао са Владиславом Петковићем Дисом. Она је истакла да је, говорећи о Момчиловим детињству и гимназијским данима, његов брат Светомир забележио: „У Чачку је Момчило био омиљен међу друговима и често су заједно суботом пешке долазили у Горњи Милановац где би поседали за сто у врту под разгранатом јабуком и дискутовали о филозофским и литерарним проблемима оног времена. (…) Момчило се потпуно изменио, почео да пише стихове и од осећајног и бојажљивог дечачића из основне школе, постао озбиљан и ауторитативни младић пун љубави за своју земљу, за народ, за своје ближње, за науку и за све врсте уметностиˮ.

Momčilo Nastasijević

Музеј баштини бројне експонате који сведоче о животу ове породице, а Ана Ранковић је представила ликовна остварења која су инспирисана ликом и стваралачким опусом аутора чувених лирских кругова. Поред радова Зоре Симеоновић Лазић, Косте Миличевића, Васа Поморишца, ту је и Момчилов портрет, који је техником уља на платну, насликао његов брат Живорад.

Momčilo Nastasijević

Како је, приликом најаве гошћа, истакла библиотекар Оливера Недељковић јубилеј којим се подсећа на песника, приповедача, драмског писца и есејисту кога је Станислав Винавер представио као драгуљара и златара, дуборесца и стрпљивог ткача на разбоју нашег језика – на јесен ће бити обележен изложбом Музеја рудничко-таковског краја која ће гостовати у Градској библиотеци Чачак.