Поводом 150 година од рођења Радоја Домановића, у Позајмном одељењу Градске библиотеке приређена је изложба посвећена једном од наших најистакнутијих сатиричара. Поставка „Домановић – сведок, пророк, савременикˮ обухвата књиге, фотографије и цитате увек актуелног и одличног познаваоца наше ћуди.

Радоје Домановић је рођен 16. фебруара 1873. године у селу Овсиште код Крагујевца. Након основне школе, седам разреда Гимназије завршава у Крагујевцу, а потом студије у Београду.

Значајан део радног века провео је као професор српског језика и књижевности у Пироту, Врању и Лесковцу, а посебно је важан и његов новинарски ангажман. Текстове је објављивао у Звезди, Одјеку, Српском књижевном гласнику, а покренуо је листове Страдија и Нови покрет. Такође, Домановић је неко време био чиновник, односно писар у Државној архиви и у Министарству просвете и црквених дела. Због израженог критичког става и немирења са тадашњим друштвеним приликама често је премештан из службе у службу. Такве околности су условиле настанак његових најпознатијих дела која обилују иронијом, сарказмом и оштрим хумором: Вођа, Данга, Страдија, Мртво море, Марко Краљевић по други пут међу Србима. Имајући све то у виду Радоје Домановић је био бритки сведок свога доба, пророк будућих времена, али и те како и наш савременик.

Његов кратак, буран и плодоносан животни век, окончан је услед хроничног запаљења плућа и туберкулозе 1908. године у Београду.

Изложбу симболичног наслова приредили су библиотекари Позајмног одељења Душица Цибралић, Снежана Луковић и Марина Белић, а посетиоци је могу погледати до краја фебруара.